Ситуацията в Украйна сега е много по-опасна, отколкото през 1939 г.

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

В известен смисъл ситуацията сега е много по-опасна, отколкото през 1914 г. и 1939 г., защото всички големи сили имат ядрени оръжия.

Това каза пред Sky News д-р Дейвид Уеринг, преподавател по международни отношения в Университета в Съсекс, коментирайки какви са рисковете в момента от избухването на Трета световна война.

„Опасността тук не е, че едната страна взима предварително обмисленото решение да предизвика апокалипсиса, а по-скоро, че конфликт или зона на напрежение ескалира до определена точка. И тогава едната страна предприема ход, който другата страна тълкува погрешно, и след това следва ядрена размяна. И тя може да започне въпреки факта, че никой не е искал такъв развой. Трябва да приемем този риск много сериозно, особено по отношение на Украйна и Тайван“, заяви Дейвид Уеринг.

Той смята, че е малко вероятно Трета световна война да започне заради случващото се в Газа. „Регионалната война в Близкия изток, с епицентър в Газа, е малко вероятно да ескалира в световна война. В момента това не е точка на възпламеняване между големите световни сили“, каза Дейвид Уеринг. Въпреки това той предупреди, че този регионален конфликт също крие големи рискове, включително извършването на геноцид в Газа и влизането на Иран във войната.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 30 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО