Първият дипломат на Анкара: Няма да направим никакви отстъпки по този въпрос

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Турция ще продължи да спазва стриктно Конвенцията от Монтрьо, която регулира корабоплаването в черноморските проливи и няма да направи никакви отстъпки по този въпрос. Това каза турският външен министър Хакан Фидан сред среща с румънския си колега Луминица Одобеску в Букурещ, пише БТА.

Двамата дипломати направиха съвместни изявления в Министерството на външните работи в румънската столица, които бяха излъчени на живо в официалните канали на ведомството във Фейсбук и ЮТюб.

“Дискутирахме регионални проблеми като сигурността в Черно море. Както и вие знаете, конвенцията от Монтрьо продължава да осигурява гаранция за сигурността на тази зона. Ние продължаваме да спазваме стриктно конвенцията. Както казах и вчера на конференцията в София, не може да става дума за никаква ревизия”, отбеляза дипломат номер едно на Турция.

Турция многократно е заявявала, че спазва стриктно Конвенцията от Монтрьо, подписана през 1936 г. На базата на член 19 от документа от началото на войната на Русия в Украйна тя затвори зоната на проливите (Босфора и Дарданелите) за преминаване на военни кораби на държави, участващи в конфликта, и страни извън крайбрежните, за да се предотврати по-нататъшно нарастване напрежение в Черно море.

Конвенцията от Монтрьо е подписана на 20 юли 1936 г. и влиза в сила на 9 ноември същата година. Осигурява суверенитета на Турция над проливите Босфор и Дарданели, като ѝ прехвърля функциите по наблюдение и контрол на преминаването на кораби през проливите. В същото време конвенцията регулира преминаването на военни кораби; за гражданските кораби на всички страни свободата на преминаване през проливите се запазва както в мирно, така и във военно време.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 31 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО