Зеленски: Украйна извлече значителни ползи от участието си в Мюнхенската конференция

Публикувано преди 2 месеца  |  Света

Президентът на Украйна, Володимир Зеленски, характеризира участието на страната си в Мюнхенската конференция по сигурност като изключително ползотворно, съобщаващо Укринформ и БТА.

„Участието ни в тазгодишното издание на Мюнхенската конференция по сигурността беше доста ползотворно. Украинската гледна точка за международния дневен ред беше подкрепена от нашите партньори“, заяви държавният глава на Украйна снощи в традиционното си вечерно видеообръщение.

Той отбеляза, че в рамките на форума е разговарял с лидерите на Дания, Нидерландия и Чехия, с които е постигнато „решение за допълнителна подкрепа“, а също и с лидера на Азербайджан, срещата с когото Зеленски определи като продуктивна и спомагаща за укрепването на двустранните отношения и на региона като цяло.

„А също и с американските партньори. Имах разговор (телефонен – бел. ред.) с президента Байдън по много важни въпроси, включително за Авдеевка и нуждата от продължаването на принципната, достатъчна подкрепа за Украйна“, каза украинският държавен глава.

Той добави, че се е срещнал и с премиера на Бангладеш и с президента на Гватемала.

Мюнхенската конференция по сигурност започва през 1963 г. като платформа с приблизително 60 участници от Западния блок, предназначена за обсъждане на въпроси от областта на политиката за сигурност. Тя продължава своето съществуване и след приключването на Студената война. Целта на конференцията е да помогне за предотвратяването на нови големи войни и за разрешаването на регионални конфликти. След 1999 г., тя се превърна в най-големия световен форум от този вид и ежегодно събира около 600 участници, допълва Укринформ.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 19 февруари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО