Русия се връща към политическите убийства и Гулаг, заяви Весела Чернева

Публикувано преди 2 месеца  |  Света

Алексей Навални не притежаваше политически възможности, единствената му значителна сила беше моралната. На практика, той вече обладаваше моралното превъзходство и вероятно до края на Путиновия режим Навални ще се превърне в икона, която самият Путин създаде, заяви заместник-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева пред БТВ.

По думите ѝ Русия е страна, която се е върнала във времето на политическите затворници, на Гулаг (Главно управление на трудово-изправителните лагери), на политическите убийства във време на дисиденти, които стават все по-малко. Всъщност това беше посланието на Навални, включително до края – че има смисъл човек да вярва в това бъдеще, обясни Чернева.

„Ако някой пита струваше ли си смъртта на Навални, отговорът ще дойде в това дали ще има други след него, които да застанат. Виждам много смели жени – Юлия Навални, дъщерята на Немцов. Има доста руснаци и рускини, които мислят за бъдещето на страна си“, допълни тя.

Чернева присъства на Мюнхенската конференция, където беше оповестена смъртта на руския опозиционер. „Беше голям шок и можеше да се усети в коридорите на конференцията, но може би най-емоционалният момент и най-запомнящата реч беше на Юлия Навални, която буквално часове след оповестяване на смъртта на нейния съпруг излезе на конференцията и говори. Беше много обрана, много в себе си, но много решителна. Такъв беше и той – много решителен човек“, разказа Весела Чернева.

Самата тя се среща с Навални в Москва през 2016 г. „Срещата с Навални беше много впечатляваща, защото още тогава беше ясно, че той няма шансове като политически лидер в съвременна Русия и въпреки това оптимизмът му беше много впечатляващ. Един човек, който вярва, че Русия може да бъде едно друго място и че има много млади хора, които не вярват на Путин и не искат Русия да се връща отново десетилетия назад както изглежда в момента“, коментира още тя.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 19 февруари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО