Украински депутат е бесен: Щяхме да задържим Авдеевка, ако бяхме получили F-16

Публикувано преди 2 месеца  |  Света

Секретарят на комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване на Върховната рада на Украйна Роман Костенко твърди, че въоръжените сили на Украйна щяха да задържат Авдеевка, ако вече бяха получили изтребители F-16 от своите партньори.

Това би било възможно дори Украйна да имаше повече самолети Су-34, Су-35 или поне поколение 4+, каза той в интервю за Radio NV.

Украинската армия, която защитаваше източния украински град Авдеевка, беше обградена от руснаците и се наложи да се изтегли от града. Огромен проблем в момента в ЗСУ е липсата на боеприпаси, а обещаните западни изтребители още не са пристигнали в Киев.

„Ако сега имахме самолети, които могат да се конкурират по оборудване и въоръжение с руските самолети, по-специално Су-34, Су-35, самолети пето поколение, 4+, тогава да [щяхме да запазим Авдеевка]“, каза Костенко.

Според него сегашната обстановка на фронта за пореден път показа колко важен е авиационният фактор. Костенко посочи също, че руските радарни системи са по-добри от тези на Украйна, а когато става въпрос за засичане на приближаващ вражески изтребител или ракета, „това е проста математика“.

Костенко посочи още, че в Авдеевка Русия е използвала най-елитните си и професионални бойци. Той обърна внимание и на важен момент в атаките на противника – концентрацията на въздушни удари. Русия е успяла да си спечели въздушно предимство.

Американската телевизия CNN посочва друг голям проблем за украинската армия: липсата на ротация. Най-добрите части на украинската армия воюват почти непрекъснато в продължение на две години, докато Русия е мобилизирала допълнително 300 000 войници, за да увеличи численото си превъзходство.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 19 февруари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО