Япония ще предостави 10 млрд. долара финансова помощ за Украйна

Публикувано преди 2 месеца  |  Света

Състоя се конференция в Япония за икономическото възстановяване на Украйна след руската военна инвазия, с участието на премиера на Япония Фумио Кишида и украинския министър-председател Денис Шмигал, съобщиха Ройтерс и БТА.

„Япония е подкрепяла и продължава да подкрепя Украйна“, заяви Кишида в реч пред форума.

Премиерът на Япония обяви, че с Украйна преговарят за сключване на двустранно инвестиционно споразумение, без да посочва повече подробности. Двете страни вече са постигнали договореност за избягване на двойното данъчно облагане.

Япония е поела ангажимент да предостави на Украйна финансова помощ в размер на над 10 милиарда долара. Токио не може да предостави оръжие и боеприпаси на Киев, тъй като законодателството на азиатската страна не допуска износа им, посочва Ройтерс.

По време на конференцията в Токио около 50 японски компании са подписали споразумения за сътрудничество с украински фирми в сектора на селското стопанство, енергетиката и изграждането и поддръжката на инфраструктурни обекти.

Форумът в Киев се провежда почти съвпада с втората годишнина от началото на руската пълномащабна инвазия в Украйна, започнала на 24 февруари 2022 г.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 19 февруари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО