Георги Харизанов: В парламента има състезание кой по-оригинално ще обиди другия – в него няма победител, всички губят

Публикувано преди 2 месеца  |  България

„Продължава сюжет, в който ни управляват конкуриращи се политически сили, които не спират да посочват непрестанно недостатъците на другия. Този сюжет се усили покрай местните избори и сега нормално се усилва пак покрай ротацията. След като тази конструкция оцелее, ще станем свидетели на същия разговор покрай европейските избори.“

Това мнение изрази в интервю за БНР Георги Харизанов, политически анализатор.

На въпрос възможен ли е следващ кабинет в състав ГЕРБ-ДПС-ДБ, Харизанов изказа позиция, че това би било негативно за цялото общество.

Счупването на досегашната политическа конструкция не би довело до по-добра. В момента няма алтернатива. Ситуацията може единствено да се влоши, заяви той.

Когато създаваш негативи, ги носиш. Когато на всяка цена искаш цялата отговорност за управлението да е твоя, несполуките ще се припишат на теб, посочи анализаторът.

Благодарение на ГЕРБ го има това правителство, напомни Харизанов. По думите му разграничаването не може да бъде от управлението като цяло, а от отделни лица и действия.

„За пореден път прави неприятно впечатление липсата на естетика в парламентарния език. Това състезание кой по-оригинално ще обиди другия – в него няма победител, всички губят“, смята Харизанов за разменените реплики между Делян Пеевски и Христо Иванов.

„Намесата на г-н Пеевски касаеше опити за кадруване в съдебната власт. Той показва емоции, които говорят за засегнат негов интерес, за ревност. Противоречието не е само при г-н Пеевски, то е и при г-н Иванов. Политици обсъждат кандидатура за главен прокурор“, коментира той. Ако ще го избира ВСС, няма никаква логика да го посочват политически представители, допълни анализаторът.

„Проблемът на меморандума е в тайминга. Ако беше сложен на масата на преговорите преди да се гласува правителството, тогава нямаше да има нищо странно и да е обект на толкова критики от цялото общество“, подчерта Георги Харизанов.

Ще се смени министър-председателят, а много решения се вземат само на подпис от премиера. Сега ПП отричат на по-голямата партия, подкрепила ги в управлението, да прави това, коментира той.

„Прозаичната причина изведнъж така да се разбързат ПП е тази. Красивите обяснения в случая не работят.“

8 месеца и половина ПП казваха – никакво коалиционно споразумение, защото не сме в коалиция, нямаме нищо общо с тези хора, добави Харизанов. Според него ДБ са искали да има механизъм, но това е било спирано от ПП – „то е очеваден факт, но не е непременно негативна конотацията“.

Запитан защо Габриел информира за решението си да не подпише меморандума, предложен от ПП-ДБ, първо посланиците, а после вътрешната публика, Харизанов изтъкна:

„Аз не бих се отчитал на чуждите посланици какво правя, какво смятам да правя тук. Ние не сме колония, ние сме независима държава. Защо е този ход? Изглежда като отчитане на посланиците.“

„В меморандума има практики, които не са в синхрон с демокрацията. Мисля, че целият документ ще изчезне. Ще се стигне до формализиране на управлението, но едва ли през този меморандум“, смята Георги Харизанов.

„Картинката не е тази, която си представяме – че ще обидим г-н Пеевски и ще му вземем играчките. Така изглежда“, каза още той.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 23 февруари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО