Американски полковник: Нека си го кажем – Украйна не може да спечели тази война

Публикувано преди 2 месеца  |  Света

С наближаването на втората годишнина от руската инвазия трябва да сме с ясни очи за бъдещето. Няма начин Украйна да спечели тази война. Американската подкрепа (заседнала в момента в Конгреса) няма да промени тази реалност.

Това пише за американския вестник The Hill пенсионираният полковник от американската армия и военен анализатор Джо Бучино.

Дни преди масовото комбинирано нахлуване на Русия, председателят на Обединения комитет на началник-щабовете Марк Мили прогнозира пред Конгреса, че Киев ще падне в рамките на 72 часа. Американските лидери насърчиха украинския президент Володимир Зеленски да напусне страната, за да не го убият руските войски. Украйна обаче тогава ги опроверга.

Вдъхновен от зашеметяващия успех на Украйна срещу много по-голямата и напреднала армия, Западът се активизира зад подкрепата си към Зеленски и неговите войски. За съжаление, всички тези показатели доведоха до нереалистични очаквания. Днес ситуацията е мрачна.

Украйна изпитва недостиг на войски и боеприпаси, докато Русия поддържа и двете в изобилие. А САЩ изглежда уморени да финансират войната.

През по-голямата част от последните две години, след грешните прогнози за незабавна руска победа, анализатори и политици тръгнаха в другата посока с нови погрешни преценки: че руската армия ще бъде лесно победена, че генералите ще се обърнат срещу Путин, че Украйна ще си върне Донбас. Реалността след две години е, че няма път към победа за Украйна.

Превземането на Авдеевка не променя съществено войната, но променя инерцията. Москва може да хвърля маса от тела, танкове, артилерия и безпилотни самолети към изтощените украински сили, докато не поддадат (на натиска). Най-доброто, което Украйна може да направи сега, е да се бори с Русия за споразумение чрез преговори, което ѝ позволява да запази своя суверенитет, териториална цялост и сигурност срещу нова руска инвазия.

Русия има и предимство във времето. Докато Путин може да води Русия по една единствена стратегическа траектория, независимо от продължителността на войната, САЩ са подвластни на капризите на демокрацията. Белият дом и местата в Конгреса сменят ръцете си. Политиките се променят, тъй като избирателите се изморяват да подкрепят други държави. Геополитиката се променя бързо. Сътресенията в света през последните две години отклониха вниманието на САЩ от подкрепата на Украйна.

При обмислянето на пакет от помощ за Украйна, политиците във Вашингтон и техните избиратели трябва да преценят колко дълго парите и оръжията ще продължат да текат и към каква цел. Путин няма да спре да се бие. Нищо от това не е честно към народа на Украйна, който възложи своите надежди за суверенитет на ангажимента на Америка към тях. Това обаче е трагичната реалност на ситуацията.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 23 февруари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО