Временната комисия за договора на „Булгаргаз“ и турската държавна енергийна компания „Боташ“ започна работа

23 февруари 2024 16:04  |  България

Временната комисия по повод споразумението между „Булгаргаз“ и турската държавна енергийна компания „Боташ“, подписано на 3 януари 2023 г. в София, реши на днешното си заседание да изиска годишните финансови отчети на „Булгаргаз“ за последните две години и междинните отчети за последната година, както и информация за всички сделки на обществения доставчик на газовата борса за този период, съобщи БТА.

Следващото решение, което временната комисия прие днес е, че в един от дните между 6 и 8 март депутатите ще изслушат Росен Христов – служебен министър на енергетиката по времето на подписване на споразумението между „Булгаргаз“ и „Боташ“, настоящия министър на енергетиката Румен Радев, изпълнителния директор на „Булгаргаз“ Деница Златева, както и изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов.

След тяхното изслушване може да се наложи временната комисия да поиска да изслуша и други представители на дружества и институции. Впоследствие на закрито заседание ще бъде изслушан и председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев, реши още временната комисия.

Поради риск изслушваните лица да се позоват на търговската тайна, временната комисия реши в началото да ги изслуша на открито заседание, а когато дойде време за по-чувствителната информация, заседанието да продължи като закрито.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase


НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО