„Величие“ предложи на Румен Радев програмен кабинет с ясни приоритети и задачи

26 юни 2024 14:06  |  България
„Величие“ предложи на Румен Радев програмен кабинет с ясни приоритети и задачи

Край на консултациите за съставяне на правителство при президента Румен Радев. Последни на „Дондуков” 2 пристигнаха от партия „Величие”. Президентът проведе консултации с парламентарно представените партии в рамките на три дни. Първи при Румен Радев в понеделник отидоха от ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ. Във вторник държавният глава покани на разговор „Възраждане” и БСП.

Президентът приветства представителите на формацията.

„Ниската избирателна активност е истинско предизвикателство. За вас тези избори обаче бяха успех. Уверен съм ,че макар за първи път да участвате в консултациите, вие ги следите”, започна Радев.

Според „Величие” криенето зад експертно правителство не е полезната формула за България, защото това прикривало коалиционни взаимоотношения, които не трябва да бъдат видими за широката общественост. Най-близко до формацията стояло програмно правителство с ясни цели и задачи.

За вас тези избори бяха успех и ви поздравявам за влизането в парламента. Вече се очертаха няколко варианта на правителство – експертно, предложено от ИТН, антиГЕРБ, предложено от „Възраждане“. Нека чуем вашето мнение и дали имате да предложите нещо ново.

Това заяви президентът .

„Още с влизането си в парламента ние предложихме системен подход на работа, но не бяхме разбрани“, отговори от своя страна Николай Марков. „Ние поискахме среща с лидера на най-голямата партия, за да чуем какво точно ще е правителството и какви са приоритетите му. На нас ни беше отказана такава среща. Г-н Борисов има право на такъв отказ, но ние няма как да подкрепим незнанието си. Ние не знаем какви ще са целите на това правителство. За нас също така експертното правителство не е полезно за България, защото това е отказ на политическа отговорност. За нас това е демагогия. За нас най-добре е да има програмно правителство. Ако връчите на нас третия мандат, ние ще предложим такова програмно правителство с ясни приоритети и задачи“, категоричен бе Марков.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО