Шалапатова: МС е в изключително сериозна мобилизация

Публикувано преди 2 месеца  |  България

Като министър мога да кажа, че целият Министерски съвет е в изключително сериозна мобилизация, имаме много амбициозна управленска програма. Това каза министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова в ефира на БНТ, попитана ще има ли ротация и правителство на фона на възникналото напрежение за разпределянето на постове. Тя допълни, че това дали ще има ротация и правителство, е решение на политическите партии.

Социалният министър обясни, че последната ѝ среща с Мария Габриел е била на 9 януари, за да даде обратна връзка къде приоритетите на екипа ѝ се постигат и къде имаме забавяния, и на какво се дължат. „Най-вече за мен беше ценна нейната обратна връзка каква да бъде моята политика предвид международния облик на социалната политика, защото това беше сфера, която беше игнорирана с години“, допълни Шалапатова. „Имам регулярен разговор с тях и моят подход винаги е бил да търся обратна връзка и конструктивна критика“, коментира тя.

Всяка сериозна промяна или забавяне на хода на социалните промени ще се усети пряко от българските граждани, отговори министърът на въпрос, ако се стигне до избори „2 в 1“ това ще блокира ли работата на социалното министерство. „В момента тече много сериозен анализ на пенсионната система, която се оказва, че нито е справедлива, нито е финансово устойчива“, каза още Иванка Шалапатова и добави, че се извършва и анализ на политиката за социално подпомагане, като голяма част от социалните помощи нито са адекватни, нито са достъпни, или там изтича огромен финансов ресурс, защото отиват не където трябва.

Бях предупредена, че по време на преговорите за ротацията ще има нападки към мен, посочи тя по повод твърденията на „Има такъв народ“ (ИТН) за неправомерни разходи от страна на политическия ѝ кабинет.

„Тъй като е очевидно, че когато има едно бюджетно министерство и се управлява ресурс, това има значение“, коментира тя. Шалапатова заяви, че част от изнесените от ИТН данни не отговарят на истината. „Всъщност получих критика за това, че съм пряк участник в дебатите за социални закони и директиви в Брюксел, което аз намирам за абсолютно нелепо“, посочи министърът и допълни, че друг упрек към нея е, че използва дигитални средства. „Очевидно се очаква да се върна в ерата, в която се разпечатват всички материали на хартия“, коментира Шалапатова. По думите ѝ в тези упреци има манипулиране на общественото мнение.

В декларация от името на ПГ на „Има такъв народ“ (ИТН), прочетена вчера от парламентарната трибуна от председателя на групата Тошко Йорданов, от партията казаха, политическият кабинет на социалното министерство е струвал на гражданите близо 200 хил. лева и е с „нула ефективност“. По повод декларацията в становище до медиите от Министерството на труда и социалната политика (МТСП) заявиха, че всичките им разходи са извършени по надлежния законов ред.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 24 февруари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО