Вежди Рашидов: Ротацията няма да я има сега, ще се бави до евроизборите

Публикувано преди 2 месеца  |  България

Ротацията няма да я има сега, ще се бави до евроизборите, прогнозира пред БНР бившият председател на НС и дългогодишен депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов.

„Ще се бави ротацията до евроизборите. Има един факт – бюджет, той се прие, но той трябва да се разпределя и затова е „50 на 50“ – занимаваме се със себе си, а не с това, което хората избират„, каза Рашидов.

Преди месеци той напусна парламента и се оттегли от политиката. Според него сега е „държава на беззаконие, а медиите пълнят време с тези прокурори“.

„Нищо не е отсега, ако забележите, в Украйна онази вечер има две жертви, у нас от катастрофи са осем„, каза известният скулптор и допълни: „Изпусна се държавността“.

„Това, че има власт, наречена управленска от МС, значи ли, че подялба на държавния бюджет е политика? Ако това е така, аз няма какво да обсъждам. Отстрани погледнато, това е толкова неприятно да си поделят някои хора властта – държавни пари. Това ли е политиката и това ли е смисълът да сме в политиката?“, коментира Рашидов.
Неговото мнение за очакваната ротация на управляващите „ще се стигне, много тежко се търгува, което няма никакво значение кой ще е външен министър“.

И допълни:

„Нищо по-сложно не се случва там, има програма, протоколно поведение, които трябва да се изпълняват. И външната политика на Европа не зависи от нас. Тя е ясна външната ни политика, да сме цъфнали? Всеки ден си задаваме едни и същи въпроси: Какво се случва? Дайте да отговорим! Какво стана една година от управлението на тази държава? Случи ли се нещо?“.

Рашидов припомни, че „по времето на ГЕРБ може да е имало недостатъци, но се правеха неща“.

„Пътища имаме ли, сега стигаме ли до морето за 3 часа, училища има ли, детски градини построихме ли? Вие много сериозно говорите за корупция от 20 години, има ли нещо доказано“, аргументира се Вежди Рашидов.

„Вие журналистите сте в тази история, не пренасяйте информация, каквато дадат политиците. Къде изчезна журналистическото разследване? Много сте важни като институции, не да пренасяте информация“, коментира той.

Въпреки че от няколко месеца не е в парламента, Рашидов сподели мнението си за кабинета „Денков“:

„В момента имаме ялово, безсмислено управление“.

Изказването на Делян Пеевски за Христо Иванов той коментира:

„Предполагам, че са имали взаимоотношения и си знаят някакви неща. Това е спор между тях. По-важно за мен, би било интересно, ако Пеевски се справи с младежкото ДПС и с извеждане на партията от етническата капсула“.

А изборът на Доган – Пеевски да е начело на ДПС той обяснява с „българин, защото е успял, Доган не е глупав човек“.

„Второ – съвременните хора са напредничави и се разбират добре“.
В коментари си в предаването „12+3“ Вежди Рашидов коментира и санкцията „Магнитски“, наложена на Делян Пеевски:

„Какво от това като обявиха „Магнитски“, нещо случили се, бе хора? Една санкция – трябва да се случи нещо, една присъда – трябва да се случи нещо, едно дело – трябва да има край. Ние нищо не доказахме в този живот, само си говорим. Едно доказателство дайте“.

Рашидов обясни и защо е напуснал политиката:

„Имам упрек към ГЕРБ. Едно от нещата, заради които излязох е, че когато си на избори, даваш обещания. Аз от 17 общини спечелих в 15, навсякъде съм давал обещания. И когато отидете да управлявате с хора, които не са спечелили, аз нямам лице да се появя пред тези хора. За мен са важни хората и казаната мъжка дума“.

Какво управляват в момента, попита Рашидов.

„За да управляваш нещо, трябва да градиш нещо. Кое на мен ще ми управляват – свободата ми, беднотията на някой? Какво се случва в държавата, това не е крава да влачиш, това са живи хора, съдби“, каза бившият министър на културата и депутат от ГЕРБ.

Според него има 60 – 70% българи, които не вярват на политиците и трябва да се появи човек, на когото да повярват и той да ги поведе.

Рашидов сподели, че му предстои изложба в Барселона в Кралския артистичен кръг на 20 март със Захари Каменов, живописец.

„Имам покана за Турция, за Франция и мечтая тази книга, която пиша да я завърша“, сподели скулпторът.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 27 февруари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО