Васил Терзиев: За съжаление жълтите павета ще се пренареждат пак, досега има некачествено изпълнение

Публикувано преди 2 месеца  |  България

Кметът на София Васил Терзиев не иска да е премиер, не иска и топъл остров, и е категоричен, че като кмет на София ще направи най-доброто за града. Това заяви той в интервю пред БНР.

„Някой хора нямат чувство за хумор, че „искам да съм на топъл, слънчев остров“. Ако исках да съм на слънчев остров можех да си направя това удоволствие и без да се захващам с политика, и без да ми побеляват косите. За премиер не е тема, аз към избран за кмет на София и искам да направя най-доброто за този град“, заяви Васил Терзиев.

И допълни: „Не се притеснявам от касиране на изборите. Ако дойде този момент, трябва да се уважи решението на съда. Докато и ако дойде този момент ще си вършим съвестно работата, да подобряваме управлението на София

За ремонтите на тротоари и улици в София

Сега работим по създаване на координационна група с представители на Столична община и комуналните дружества, за да се синхронизира работата. Много от ремонтите, в които са инвестирани средства, след кратко време са съсипани. Целта на тази координационна група е да не се разкопава от експлоатационните дружества след ремонт. Това ще доведе до по-ниски инвестиции, за да направим повече инвестиции в града, обясни столичният кмет.

Жълтите павета

За съжаление ще се пренареждат пак. Предстои да се извадят металните лайсни и да се пробват различни техники. Но експерти твърдят, че при този трафик няма как да издържат и трябва стабилна основа, и да се фиксират паветата със смола, което е невъзможно, защото са културна ценност, коментира Терзиев и допълни, че „досега има некачествено изпълнение на заданието“.

Обществените поръчки в Столична община

Столичният кмет сподели, че се преразглеждат договорите с различни фирми и целия процес на надзор. „За нас е наложително да правим ремонтите от първия път, защото нямаме неограничен ресурс. Ще се стараем в договорите да залегне, че след инвестиции да има поддръжка. Това са част от усилията ми да преработим начина, по който се правят обществени поръчки“, коментира Терзиев.

Протестът на рабонтещите в столичния „Метрополитен“

„Доколкото знам разговорите вървят добре, там съм оставил заместник-кметовете по финанси и транспорт да са движещи сили. До момента работим добре със синдикатите и те се убедиха, че има посока и да направим важни реформи в сектора – да обновим парка и да решим част от системните проблеми, натрупани през годините като недостиг на водачи.

Кметът на София за проф. Стоян Братоев

„Инж. Братоев е голяма сила и благодарение на него се развива мрежата на метрото. Работим добре и планираме нови отсечки и начини да се финансират. Той е добър пример, защото винаги е готов с добри проекти, така че да не се губи финансиране. Наша ключове цел е да продължи разширението“, сподели мнението си за „човека метро“ кметът на София.

Той призна, че е доволен и от работата с главния архитект на София Здравко Здравков, но не за дълго. „Обещахме, че ролята на главният архитект ще се раздели на дългосрочно планиране на София и главен архитект. Новата организационна структура трябва да мине през СОС и после ще има конкурс за нов главен архитект. Докато не дойде моментът ще работя с него и в момента виждам активна работа от негова страна по ключови неща, работим по дигитализация за електронно разрешително за строеж, върху ГИС системите, за да визиолизираме кой за какво е отговорен“, коментира Терзиев.

Той е разпоредил проверка за изчезналите записи от ноември – сблъсъците на футболни фенове и полиция.

Заместник-кмет по сигурността на София

„Там ключов въпрос е какви качества трябва да има този човек, освен морални и професионални качества. Ние гледаме на сигурността по доста по-технологичен начин. За нас този човек освен да разбира от традиционната сигурност, трябва да е запознат и как тези модерни технологии ще се ползват за града ни“, смята Васил Терзиев.

Готов е докладът от проверката на ЦГМ и следващата седмица ще бъдат обявени. „Що се отнася до дълбоки реформи в Столична община се надяваме да има политическа воля, това да се случи, защото е важно за икономиката на София“, убеден е столичният кмет..

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 15 март 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО