Доц. д-р Васил Петков: Санкциите срещу Русия не действат, просто търговските потоци преминават през посредници

Публикувано преди 1 месец  |  България

Имплементацията на директивата, гласувана от ЕП, с която се криминализира нарушението на санкциите срещу Русия, ще отнеме време, а установяването на персонална отговорност ще бъде много трудно.

Това коментира в студиото на Eвронюз България доц. д-р Васил Петков –ръководител на катедра „Международни икономически отношения и бизнес“ в Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

„Санкциите не действат и това го показват официални данни, както на Европейския съюз, така и на някои страни, които са съседи на Руската федерация. Всъщност никой не крие, че реално търговските потоци малко са се принаредили, но търговията си върви – просто преминава през посредници отделни страни“, посочи д-р Петков.

„Преди войната вносът в Европейския съюз от Русия е бил около 10%, сега е под 2%, т.е. това е директният ефект, който Европейския съюз цели. Същевременно наблюдаваме много голямо нарастване на износа на ЕС към страни като Казахстан, Армения, Грузия, Киргизстан даже“, отбеляза той.

При някои стоки имаме многократно увеличение на вноса от Европейския съюз в тези страни и същевременно нарастване на износа на същите стоки към Русия. Най-очевадният пример е при автомобилите. При Казахстан има 350% ръст на износа на автомобили. При Киргизстан нарастването е с 1428%.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 15 март 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО