Любомир Каримански прогнозира, че ще се наложи актуализация на Бюджет 2024

Публикувано преди 2 месеца  |  България

„Една от критиките, които ясно беше отличена е, че ако бюджетът продължава по този начин, за 2024 г. няма да може да бъде изпълнен. И не само, ще имаме сериозен проблем със социалните и пенсионните фондове. Приходите от страна на данъците не са достатъчни и повдигнаха темата за промяна на данъчната система“.Това каза финансовият експерт Любомир Каримански в студиото на „Bulgaria ON AIR“.

Той анализира и думите на Асен Василев от днес, че данъчните няма да бъдат вдигани:

„Ще добавя още една институция – Световната банка. Тя излезе с годишен доклад за 2023 г. за публичните финанси в страната. Ако човек чете между редовете, ще види критиките. Световната банка казва, че ние имаме структурен проблем с НЗОК и с ДОО. Имаме сериозен проблем с начина, по който ще осигурим средства за пенсионерите. Не постигаме и резултат в образователната система, въпреки заделяните средства“.

Каримански обяви, че през 2023 г. планът за бюджета не е изпълнен, съгласно приетото от депутатите, с повече от 2 млрд. лв.

„Това нямаше да се случва, ако толкова често не се вземаха парите от капиталовите разходи, за да се финансира социалната система, пенсионната система, а бяха вложени в икономиката. Това нямаше да се случва, ако не бяха иззети 100% дивидентите на държавните дружества“, обясни финансовият експерт.

Според него, критериите, залегнали в докладите и на ЕК, и на ЕЦБ не са само количествени, но и качествени.

„И в доклада на Световната банка се казва, че нямаме заделени буфери за кризисни ситуации. Когато се осигуряват средства, те трябва да покриват текущата година с текущи проекти. Асен Василев създаде ли като финансов министър, или МС, предпоставка да има икономически форум, на който да бъдат представени всички енергийни проекти? В Бюджет 2024 няма нито една дума за икономически растеж“, категоричен е Каримански.

Има риск да се покачи инфлацията, напомни още експертът.

„Ще се наложи актуализация на бюджета“, прогнозира още той.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 15 март 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО