Христо Панчугов: Не е нарушена Конституцията, става дума за провокация. Неразбираем и глупав ход от страна на ГЕРБ-СДС

Публикувано преди 2 месеца  |  България

Най-вероятно отиваме на предсрочни избори. Това каза Христо Панчугов в „Денят на Фокус“ по Радио „Фокус“.

„Мисля, че след вчера не наблюдаваме политика, а схватка. Завършекът ѝ е логичен, въпреки че липсват разумни аргументи и причини формациите да предпочетат предсрочни избори“, допълни той.

По думите му доверието беше счупено и няма изгледи партиите да продължат преговорите. Според него не е нарушена Конституцията, става дума за провокация. „Неразбираем и глупав ход. Не съм сигурен какво целяха точно ГЕРБ-СДС, освен демонстрация на победа в битка, от която никой няма полза“, заяви Панчугов.

„Очевидно е допустимо да се действа по начина, по който вчера те го направиха, защото процедурата изисква внасяне на структура на МС – всичко останало трябва да бъде решето от НС. Така че процедурата е спазена, но това няма значение, ако е вярно, че кандидатите за министри не са били консултирани. Това не бе успешен ход. Няма да постигне никакви цели. Озадачен съм“, призна политологът.

Той посочи, че вероятно са правени калкулации коя от двете основни формации е по-силна и в по-добра форма при евентуални избори. „Случилото се обслужва партия ГЕРБ“, категоричен е Панчугов.

„ПП-ДБ паднаха в капана, започвайки да се обясняват за участието или неучастието си. Призивът президентът да изтегли мандата си беше много странен, тъй като няма следващ ход. Ако това се бе случило, щяха вероятно отново да опитат преговори, но с формация, която ги е провокирала крайно“, поясни експертът.

Точно липсата на категоричност у ПП-ДБ остави лош привкус – това е бил търсеният ефект от страна на ГЕРБ вероятно„, допусна политологът. „В дългосрочен план не мисля, че има съществена победа за когото и да е. Нито ГЕРБ ще са в изключителна кондиция, нито ПП-ДБ ще си върнат изцяло подкрепата на предсрочен вот“, смята Панчугов.

„ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС бяха в коалиция – това е единственият неоспорим факт. Преговорите целяха ако може това да бъде забравено и да се създаде ново управляващо мнозинство. Това няма как да е успешен изход от разговорите“, смята експертът.

ПП-ДБ имат изход. Става дума за индивидуални кандидатури. Те ще кажат, че мафията е постигнала целта си. Съвместно управление оттук насетне няма. Ще има избори, след това – европейски. Тази ситуация ще създаде хаос и ще търсим алтернатива. Печеливша от вота ще бъде формацията, която предложи изход от патовата ситуация и стабилност. Опасявам се, че на изборите ще видим потенциална радикализация на българското общество“, заключи Христо Панчугов.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 20 март 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО