Даниел Смилов обяви формула за изход от кризата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Публикувано преди 2 месеца  |  България

Бих дал някакъв шанс за вариант за правителство с втория мандат, защото това, което се случи вчера, по-скоро беше инцидент. Това заяви за Dir.bg политологът и специалист по сравнително конституционно право Даниел Смилов.

Той заяви, че има вариант правителство с мандат на ПП-ДБ, което да бъде оглавено от друг кандидат на ГЕРБ, но само с подписано ясно споразумение. Според политолога за всички това е по-добра опция отколкото предсрочни избори.

„Първо трябва да видим какви ходове ще предприемат ГЕРБ, те са все пак са мандатоносителят на първия мандат. В странна ситуация сме. Има твърдения от конституционалисти, като Наталия Киселова, че Мария Габриел е нарушила Конституцията. В този смисъл много трудно ще бъде да се състави мандат с нея начело като премиер. Наистина това, което стана вчера, е доста сериозен скандал. Аз лично не се сещам някъде нещо такова да е станало – да е внесен кабинет, без да е говорен с участниците в него. Така че това ще е доста сериозно препятствие за успешен първи мандат“, каза Смилов.

„Ако ГЕРБ наистина желаят съставяне на правителство, а не са използвали просто процедурата, за да принудят другата страна да се откаже, тогава някакъв шанс ще има. А нищо не пречи в рамките на втория мандат да се проведат и преговори с едно ново лице за министър-председател, пак излъчено от ГЕРБ, и да се премине към втората част от тази ротация. Но най-важното, за да има някакъв успех, е все пак да се постигне това споразумение за рамката, приоритетите, назначаване на хора в регулатори, в съдебния и прокурорския съвет, промяната в службите, за която стана дума. Това са ключовите съдържателни неща. Ако те се решат, ми се струва, че лесно може да се стигне до съгласие по отношение на премиер и състав на кабинет“, коментира той.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 20 март 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО