След терористичната атака: вълна от ксенофобия в Русия

Публикувано преди 1 месец  |  Света

Над 3 милиона таджики живеят в Русия. След терористичната атака от 22 март те стават обект на тормоз и ксенофобия. Въпреки това Русия не може да се откаже от чуждестранните работници, казват експерти.

„Ако сте от Таджикистан, отказвам таксито.“ Такива съобщения получават много таксиметрови шофьори от таджикистански произход в Москва след нападението в „Крокус сити хол“ в края на миналата седмица. Най-малко 139 души загинаха в терористичната атака след стрелба и пожар.

Тази седмица осем души бяха арестувани и изправени пред съд в Москва – седем от тях са таджики. Докато Русия сочи Украйна с пръст, терористичната организация „Ислямска държава“ пое отговорност за нападението и дори разпространи кадри от камери, които извършителите са носели по време на стрелбата.

Националността на заподозрените мъже провокира дебат за затягане на миграционните закони, а наред с това се засили и ксенофобията срещу центроазиатските общности, които живеят и работят в Русия. Това важи най-вече за гражданите на Таджикистан.

Все повече ксенофобски инциденти

След атаката в „Крокус сити хол“ представителите на таджикистанската диаспора в Русия бяха съветвани да не напускат домовете си след залез слънце, пише руската медия „База“. Някои централноазиатски държави като Киргизстан например дори съветват гражданите си да избягват пътувания до Русия.

Въпреки че ксенофобията е заплаха за центроазиатските общности в Русия не от днес, много таджики, които живеят в страната, се притесняват, че след нападението от 22 март нещата ще се влошат.

Алишер* е пожарникар от Таджикистан, който живее в Санкт Петербург. Пред ДВ той разказва, че след атаката в Москва, хората започнали да го заговарят по улиците. „Веднъж ме попитаха за етноса ми и дали подкрепям терористи. Казах им, че съм руски гражданин – при това без акцент, така че ме оставиха на мира. Тук съм законно, но онези, които нямат документи, се боят, че ще бъдат депортирани.“

Някои руски крайнодесни и провоенни канали в Телеграм са наводнени с гневни съобщения, които призовават за насилие срещу имигранти, дори и за депортация на централноазиатските общности, заедно с целите им семейства.

Преди нападението Абдуло*, който продава плодове на един от московските пазари, понякога е получавал ксенофобски съобщения в социалните мрежи, но след 22 март те са станали много повече. „Заплашват ме онлайн, за да ме принудят да напусна Русия. Но аз нямам такива намерения, защото не мога да живея добър живот в Таджикистан.“

Вербалните атаки срещу централоазиатските общности в Русия прерастват и във физическа саморазправа. В Благовешченск – в руския далечен изток, кафене, собственост на таджики, беше подпалено. При друг инцидент – в Калуга, която се намира на около 200 километра от Москва, трима таджики бяха пребити от неизвестни извършители. Миналата събота група граждани на Киргизстан бяха задържани на летището. Руската държавна информационна агенция РИА Новости твърди, че са наложени ограничения и на пристигащите в Русия имигранти.

Полицейски проверки и незаконни задържания

Етническата дискриминация обаче не се ограничава до междуличностни казуси. Руската независима медия „Медиазона“ съобщава, че два дни след нападението в „Крокус сити хол“ правозащитни организации са получили повече от 2500 оплаквания от представители на централноазиатската диаспора в Русия, които са били проверявани от полицаи и дори задържани незаконно. Твърди се, че десетки са били малтретирани и дори депортирани.

След терористичното нападение руските депутати настояват за ограничения при влизането в страната и дигитални мерки за контрол на мигрантите. „Заподозрените са мигранти. Това повдига въпроса за миграционната политика. Този проблем отдавна чака решение. Информации за престъпления, извършени от мигранти, се появяват в медиите почти ежедневно“, написа в канала си в Телеграм лидерът на анексирания от Русия Крим Сергей Аксенов.

Темур Умаров от московския център „Карнеги“ казва пред ДВ, че Москва иска да запази добрите отношения с дългогодишния си партньор Таджикистан, но не може и да си позволи да неглижира публичното недоволство в Русия.

„Затова Путин набляга на това, че терористите нямат националност. Това обаче не значи, че обществото е на същото мнение. Руското правителство трябва да покаже, че се справя с проблема, тъй като някои хора не правят разлика между радикалните ислямисти и трудовите мигранти и ще притискат властите да ограничи броя на мигрантите в страната“, казва анализаторът.

Как изглежда бъдещето в Русия за мигрантите от Централна Азия

Повечето миранти от Централна Азия пристигат в Русия, за да работят като таксиметрови шофьори, хигиенисти и строителни работници. Според данните на Института за демографски проучвания към Руската академия на науките към 2023 г. над 3 милиона таджики живеят в Русия.

Докато Умаров смята, че атаката в Москва ще повлияе както на ежедневието на мигрантите, така и от правна гледна точка, той се съмнява, че Русия може да си позволи просто да спре притока на мигранти към страната, тъй като руската икономика разчита в голяма степен на работната ръка от Централна Азия.

„Не мисля, че е възможно да се промени тази ситуация, защото няма достатъчно руснаци на съответната възраст, които да могат да заменят 5-6 милиона мигранти годишно, особено предвид това, че демографската ситуация се влошава. Ще бъде цяло чудо, ако Русия успее да изхвърли мигрантите и да ги замени с руснаци“, обобщава Умаров.

* Имената на таджикистанските граждани са променени, за да бъде запазена анонимността им.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 28 март 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО