ОФК Елхово (U15) завоюва също шампионска титла, но в зона Бургас »

Доц. Пиргова: Парламентарният модел не може да контролира институциите

Публикувано преди 2 седмици  |  България
Доц. Пиргова: Парламентарният модел не може да контролира институциите

Партиите и политическият модел са сериозно дискредитирани от последните скандали около служебния кабинет и в сферата на сигурността, както и от неефективните конституционни поправки, които са създали повече проблеми.

Около това мнение се обединиха в студиото на Euronews Primetime политологът доц. Мария Пиргова и политическият психолог проф. Антоанета Христова.

Политическият модел получи сериозен удар с конституционните поправки. Партиите в техните борби за власт стигнаха до невероятно скандали.

„Партиите и парламентарният модел не могат да контролират институциите. Има съмнение за честността на изборите“, добави доц. Пиргова.

По нейните думи заявките за вот на недоверие към служебното правителство е знак, че част от политическите сили нямат доверие в успешното изпълнение на неговата основна задача – провеждането на честни избори. „Това е сериозно политическо действие, въпреки че няма юридически основания поради празноти в поправките на Конституцията, които дотук се проявяват като неособено ефективни“, каза още тя. И предупреди, че това може да намали допълнително избирателната активност.

Според проф. Христова заявките за вот на недоверие към служебния кабинет е много ясно послание от политическите сили, които не целят толкова конкретен резултат, колкото да покажат, че промените в Конституцията са лошо скроени.

„Това е послание – виждате ли как не работи Конституцията и до какви проблеми може да се стигне при формирането на служебно правителство“, добави тя.

Аз мисля, че вече почти няма някой, който да се съмнява в това, че поправките доведоха да повече проблеми, които не могат да бъдат контролирани и поправени по време на кампания, отколкото до решения.

„Ние сме наистина пред сериозна държавническа криза. Парламентът вече не може да бъде легитимен да управлява процесите. За това трябва да се мисли много сериозно, защото ми се струва, че единственото решение оттук нататък е вид кръгла маса или някакво събитие, на което да се изговорят тези проблеми и да се дадат решения. Има тотално недоверие към политическите партии“, каза още проф. Христова.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 19 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО