Вашингтон: Не участваме в офанзивни операции в Близкия изток

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Вашингтон: Не участваме в офанзивни операции в Близкия изток

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън многократно отказа да потвърди съобщената израелска атака срещу Иран, съобщава „Ройтерс“.

Вместо това той подчерта, че Вашингтон не е участвал в никакви офанзивни операции и се е ангажирал с деескалацията на напрежението в региона.

„Няма да коментирам това, само ще кажа, че Съединените щати не са участвали в никакви офанзивни операции“, заяви Блинкън на пресконференция след срещата на външните министри на Г-7 на италианския остров Капри.

„Това, върху което сме фокусирани, върху което се фокусира Г-7 – то е отразено в нашето изявление и в нашия разговор – е работата ни за деескалация на напрежението, за деескалация против всякакви потенциални конфликти“, изтъкна той.

Американският първи дипломат повтори същия отговор – почти дословно, когато беше попитан по въпроса няколко пъти на пресконференцията.

На отделна пресконференция малко по-рано италианският външен министър Антонио Таяни заяви, че Съединените щати са били „информирани в последния момент“, но не даде повече подробности.

Експлозии отекнаха над иранския град Исфахан рано тази сутрин. Източници заявиха, че става въпрос за израелска атака, но Техеран омаловажи инцидента и посочи, че няма планове за отмъщение – отговор, който изглежда беше насочен към предотвратяване на война в целия регион.

Израел не е коментирал случилото се. От дни се твърдеше, че Тел Авив планира да отвърне на Иран за ударите в събота – първата директна атака срещу Израел от Техеран от десетилетия на война в сянка, която ескалира в целия Близък изток по време на шестмесечните боеве в Газа.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 19 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО