Мартин Димитров: Ние от ПП-ДБ нямаме работа с ГЕРБ, докато Пеевски кара влака

Публикувано преди 2 седмици  |  България
Мартин Димитров: Ние от ПП-ДБ нямаме работа с ГЕРБ, докато Пеевски кара влака

Докато Пеевски кара влака на ГЕРБ, докато той им определя решенията, аз не виждам какво можем да правим с тях. Така депутатът Мартин Димитров обясни пред Дарик радио възможността “Продължаваме промяната” – ”Демократична България” и ГЕРБ да седнат на масата на преговорите след предсрочните парламентарни избори.

Той направи ретроспекция на политическия живот у нас напоследък, като уточни, че при последния служебен кабинет на Румен Радев държавата е била докарана почти до фалит.

Мартин Димитров заяви, че с ГЕРБ са работили по реформите, но съпредседателят на ДПС Делян Пеевски им е „дръпнал ръчната спирачка“. „Ние установихме, че това не се е случило по някаква случайност, а защото Пеевски е поискал това от тях“, обясни депутатът.

„Отиваме на избори изключително по вина на ГЕРБ, за да не продължат реформите. Помните какво казаха те: да си остане старото правителство, премиер да е Денков, но да спрат реформите. Това с реформите те не го казаха ясно, но го казвам аз, за да чуят вашите слушатели за какво става въпрос. Т.е. те ни предложиха да запазим кабинета, но реформите да спрат“, обясни Димитров.

Според него в момента ГЕРБ имат цялата власт в държавата. Държат 99% от регулаторите, ВСС, главния прокурор и ако искат спиране на реформите, ще им е изгодно държавата да влезе в спирала от избори.

За социологическите проучвания, които дават близо 10% разлика между ПП-ДБ и ГЕРБ, Димитров каза, че ще се опитат да отговорят на хората защо ГЕРБ отказаха да подпишат споразумението за реформи, тъй като в медиите този въпрос оставал без отговор, а на преден план се изнасяли скандали.

Депутатът коментира и договора с турската енергийна компания „Боташ“. Той е сключен от служебния министър Росен Христов от кабинета, назначен преди конституционните промени от президента Румен Радев, без „Българския енергиен холдинг“ (БЕХ) да бъде информиран.

„Това е още един пример какво са правили служебните правителства на Румен Радев. И още един пример, че наследството, което те са оставили, е наистина проблемно“, каза Димитров.

Той заяви, че договорът е бил пазен в тайна, без да бъде уведомено 48-ото Народното събрание. Депутатът определи договора като „скандален“ и хвърли вината изцяло на служебния кабинет на президента тогава.

Димитров подчерта, че в НС не им е „минало през ум“, че служебен кабинет, чиято основна задача е да организира провеждането на избори, ще подписва договори и то дългосрочни.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 19 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО