Министър Карадимов: ББР сега е прозрачна и подредена институция

Публикувано преди 2 седмици  |  България
Министър Карадимов: ББР сега е прозрачна и подредена институция

Аз бях изп.-директор на ББР. ББР е една от структурните единици в Министерството по иновациите и растежа. Премиерът Главчев заяви, че ще разчита на хора, вътре от системите и в това ми качество ми предложи. Това заяви служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов в предаването „Лице в лице” по БТВ.

Той уточни, че резултатите от работата му също са допринесли за предложението да бъде служебен министър. ББР сега е прозрачна и подредена институция.

„Банката има три цели по закон – подпомагане на малки и средни предприятия, подпомагане на публичните политики на държавата и преодоляване на регионалните дисбаланси. Силните банки за развитие са изключително мощен инструмент и пазарен партньор на държавата. Те участват в ключови сектори, в които държавата не може да се намеси“, разясни министърът.

Карадимов подчерта, че банката е с изтекла стратегия и правим нова. „МС е вече в закъснение от шест месеца. Формира се работна група и имам благословията на премиера. ББР трябва да обслужва Военно-промишления комплекс на България. Той дава огромен процент от БВП. В момента този комплекс няма обслужваща банка. Това ще осигури свеж въздух за него“.

„ББР отговаря за публичният сектор – болниците и техните дългове. ББР би могла да финансира дълговете на болниците. Една търговска банка не би изкупила такъв дълг. Това е дълъг бизнес. Трябва да имаш достатъчно търпение. Предимството е, че не се начисляват тежки лихви към доставчиците, не се натоварва държавния бюджет, получаваш един пазарен кредитор на болницата. Този кредитор ще контролира разходите на болницата, обясни служебният министър по иновациите.

„В Министерството на иновациите и растежа има няколко ключови компоненти: ББР, Фондът на фондовете, който управлява огромни европейски средства, отговаря за наследените европейски програми Конкурентноспособност и Научни изследвания. Първият дефицит, който трябва да преодолеем е този по прозрачност. Именно това предложих днес – да има общ контрол, следене на процедурите, изработване на критерии с част от крайните бенефициенти“, каза още той.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 19 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО