Украинската армия: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3, а я чакат нови чудеса (ВИДЕО)

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Украинската армия: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3, а я чакат нови чудеса (ВИДЕО)

„За Русия производството на нови бомбардировачи Ту-22М3 днес е практически невъзможно“. Това е заявил Андрей Юсов, говорител на Главното разузнавателно управление (ГРУ) към Министерство на отбраната на Украйна, предава УНИАН.

Според него ГРУ разполага с информация за ситуацията с такива платформи в Руската федерация и за ракети. „Те се опитват да поддържат производството на ракетни оръжия. Но въпросът сега не е в броя на ракетите. Въпросът е именно в носителите и разстоянието, от което се нанася поражението“, е отбелязал Юсов.

Той е подчертал, че „сега Русия ще си направи изводите и ще бъде по-предпазлива при използването на стратегическите си самолети в бъдеще, а това вече е добре за Украйна“.

Както е отбелязал Юсов, свалянето на самолета е и „известен натиск върху пилотите на бомбардировачите, тъй като сега те няма да се чувстват в безопасност дори в 300-километровата зона“.

„И това, което също е важно за Украйна, е, че това са самолети, чието производство на нови за врага днес е практически невъзможна задача. Ясно е, че днес Кремъл е в траур и има всички основания за това“, е коментирал още представителят на ГРУ.

„По-рано това се случваше в резултат на други видове операции (експлозии на летища), а днес за първи път във въздуха, при изпълнение на бойна задача“, е посочил той.

A Russian Air Force Tu-22M3 bomber crashed in Stavropol Krai. Russian officials say the crew ejected. https://t.co/tgt9VtqQRPhttps://t.co/EgwVMZvII3https://t.co/6hNlgIQBjEhttps://t.co/lqJyJIZbu7 pic.twitter.com/m27h2vWnx1

— Rob Lee (@RALee85) April 19, 2024

Запитан дали сега използването на Ту-22 ще бъде малко по-различно, Юсов е отговорил, че след унищожаването на самолета А-50 и след днешното унищожаване на Ту-22М3 има надежда, че „поне за известно време, за Одеска област, по отношение на рисковете от ракетни удари ситуацията ще се подобри“.

В същото време представителят на разузнаването е подчертал, че „днешната операция не е последната и не е всичко, което е планирано“.

„Силите за сигурност и отбрана на Украйна ще продължат да „изненадват“ в добрия за нас смисъл на думата врага. И резултатите ще бъдат същите“, е допълнил той.

Съобщава се, че тази нощ (18-19 април) украинските сили са свалили руски бомбардировач Ту-22М3. Самолетът е носител на крилати ракети Х-22.

Коментирайки свалянето на руския Ту-22М3 над Ставрополския край на Руската федерация, от украинското разузнаване съобщават, че вторият руски бомбардировач, летящ в тандем с Ту-22М3 на бойна задача, е бил принуден да се обърне и не е извършил ракетни пускове.

Руската федерация съобщи, че причината за катастрофата на бомбардировача е „техническа неизправност“. Самолетът е паднал на територията на руския Ставрополски край. Предполага се, че пилотите са успели да катапултират.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 20 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО