Тази нощ Израел нанесе удари в северната част на Газа и по обекти на „Хизбула“ в Ливан

Публикувано преди 1 седмица  |  Света
Тази нощ Израел нанесе удари в северната част на Газа и по обекти на „Хизбула“ в Ливан

Тази нощ, Израел извърши удари в северната част на покрайнините на Газа и в обекти на групировката „Хизбула“ в Ливан, съобщи Ройтерс и БТА.

Четири месеца след като Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) се изтеглиха от Северна Газа, израелски танкове отново нахлуха западно от Бейт Ханун, въпреки че засега не са влизали по-навътре в града. По думите на местни жители израелците са обстрелвали училища, в които са подслонени разселени палестинци.

Започналият снощи обстрел бе особено интензивен източно от Бейт Ханун и Джабалия и продължи и тази сутрин в райони като Зейтун – едно от най-старите предградия на град Газа. Местни жители разказаха, че в рамките на няколко секунди са били нанесен най-малко 10 удара по основния път.

Медици, както и медии на „Хамас“, съобщиха, че в Бейт Лахия, западно от Бейт Ханун, е била поразена джамия. При удара са били ранени няколко души. Пострадали са и хора, които са се били събрали на крайбрежния път, за да получат хуманитарни помощи, спускани по въздуха. Агенция Ройтерс отбелязва, че не е успяла да потвърди тези съобщения чрез друг източник.

Израелската армия съобщи, че тази нощ от Северна Газа са изстреляни ракети и че е нанесла ответни удари, при които са били убити няколко ислямистки бойци.

Според израелски медии системите за ПВО на ЦАХАЛ са прехванали четири ракети, а склад в граничния град Сдерот е бил ударен от отломки, в резултат на което е избухнал пожар. Няма данни за жертви, допълва ДПА.

ЦАХАЛ определиха ответните атаки като „насочени и прецизни“.

„През изминалия ден изтребители и други военни самолети на ЦАХАЛ поразиха около 25 терористични цели из ивицата Газа, включително военна инфраструктура, постове за наблюдение, терористи и пускови установки“, се казва в изявление на израелската армия, цитирано от Ройтерс.

Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк осъди ударите по Газа и посочи, че жертвите са основно жени и деца.

Удари по Ливан

Израелската армия днес съобщи, че е нанесла въздушни удари и по обекти на „Хизбула“ в Ливан и че е ликвидирала двама бойци на шиитската групировка.

„Хизбула“ потвърди смъртта на един от своите членове – Хюсеин Азкул, но не предостави повече подробности. Двама източници от сферата на сигурността, близки до групировката, заявиха пред Ройтерс, че Азкул е бил инженер в подразделенията за въздушна отбрана на „Хизбула“ и че е участвал активно в полевите операции на шиитското движение.

При друг израелски удар, нанесен тази нощ, е бил убит боец от „Силите на Радуан“ – елитно подразделение на „Хизбула“, заявиха от ЦАХАЛ. „Хизбула“ не потвърди смъртта му.

Малко след като израелската армия разпространи информацията за най-новите операции срещу „Хизбула“, в Северен Израел се задействаха сирените за въздушна тревога, отбелязва Ройтерс.

Междувременно „Хизбула“ разпространи изявление, в което твърди, че е атакувала с дрон израелски военни бази северно от град Акра. Досега „Хизбула“ не беше атакувала обект, разположен толкова навътре в израелска територия.

Вчера от Ливан бяха изстреляни повече от 30 ракети срещу Израел. Ден по-рано „Хизбула“ заяви, че е свалила израелски дрон, който е изпълнявал бойна мисия в Южен Ливан.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 23 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО