Мисия от САЩ посетила авиобазата до Граф Игнатиево

Публикувано преди 1 седмица  |  България
Мисия от САЩ посетила авиобазата до Граф Игнатиево

Специалисти от САЩ вече са огледали ремонта на авиобазата до Граф Игнатиево. За визитата съобщи преди седмица служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

За момента няма официална информация за резултатите от посещението, разкри БНР. Но по думите на министър Запрянов отпреди седмица експертите е трябвало да сертифицират съоръженията, както и системите за сигурност, които са важни за разполагането на новите изтребители Ф-16.

Самото министерство предупреди, че ако ремонтите не са готови в срок, ще се наложи новите Ф-16 да стоят извън България, но срещу заплащане.

Очаква се първите две машини да бъдат предадени на България в края на тази година, но те ще са за обучение на пилотите ни в САЩ.

Три от машините трябва да са в България до края на първото тримесечие на 2025 г. А всичките осем – до края на 2025-а. Докладът за отбраната отчете обаче проблеми по ремонта за авиобазата, която трябва да ги приеме – новата писта се наводнява и трябва да се поправи, има забавяния и на други съоръжения.

Около 234 674 000 лева е стойността на договорите, за инфраструктурата на летище Граф Игнатиево за новите самолети. За завършването ѝ обаче ще са нужни още допълнителни финансови средства, стана ясно преди месеци.

15 от 48–те обекта са пряко свързани с приемането на самолет ф-16. Министърът посочва, че около 68 800 000 лева от парите са осигурени по линия на НАТО, а останалите около 165 900 000 – от бюджета на Министерство на отбраната. С пари изцяло от бюджета се финансира онази част от ремонта на авиобазата, която има отношение към експлоатацията и подобряване на инфраструктурата. Става въпрос за още около 151 174 000 лв.

За старта на ремонта военните съобщиха през септември 2022 година.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 25 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО