Варшава към Москва: Кремъл лъже за предполагаеми планове на Полша да анексира части от Украйна

Публикувано преди 1 седмица  |  Света
Варшава към Москва: Кремъл лъже за предполагаеми планове на Полша да анексира части от Украйна

Полша няма териториални претенции към Украйна, както твърди руската пропаганда с цел да настои двете страни една срещу друга, каза полският външен министър Радослав Шикорски, цитиран от агенция Укринформ, пише БТА.

Кремъл обаче никога няма да успее да посее такава вражда, посочи министърът в изказване пред полския парламент, излагайки приоритетите на полската външна политика за тази година.

Както подчерта полският първи дипломат, Украйна има правото независимо да определя бъдещето си в рамките на международно признатите си граници.

„Русия лъже за предполагаеми планове на Полша да анексира части от Украйна. Донбас е Украйна, Крим е Украйна, Лвов, Волин, древната Източна Галиция също са Украйна. Затова повтарям, така че в Кремъл също да ме чуят (и допълни на украински): Лвов е Украйна“, каза Шикорски под аплодисментите на полските депутати.

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват на настоят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят.

„И на този фронт те ще се провалят“, каза Шикорски.

През последните две години Полша е предоставила на Украйна военна помощ на стойност около 8,4 млрд. евро (9 млрд. долара), съобщи министърът, цитиран от ДПА.

Общо 44 пакета военна помощ са били предадени на Киев от Варшава, заяви Шикорски пред полския парламент.

Полша е предоставила на Украйна 300 танка и бойни машини, 14 изтребителя, както и хеликоптери, системи за противовъздушна отбрана и боеприпаси, твърдят военни експерти.

Полският външен министър каза още, че от началото на пълномащабната инвазия на Русия през февруари 2022 г. Варшава е похарчила 16 млрд. евро за хуманитарна помощ за самата Украйна и за подкрепа на украинските бежанци в Полша.

Варшава иска да възстанови отношенията си с Германия, които бяха влошени от предишното популистко националистическо правителство, и да засили тези с Париж, особено в рамките на тристранното сътрудничество във Ваймарския триъгълник, каза още Шикорски, цитиран от Франс прес.

„Ние сме в процес на възстановяване на отношенията си с Германия, изоставихме реториката на конфронтацията и се върнахме към диалога по същество“, заяви министърът.

Въпреки това Шикорски подчерта, че интересите на Полша и Германия „не се припокриват“ и обвини Берлин, че от години е заемал „опортюнистична позиция спрямо Русия“.

Предишното правителство на „Право и справедливост“ (ПиС), което беше на власт в периода 2015-2023 г., редовно разиграваше антигерманската карта, обвинявайки Берлин в „антиполска политика“ и заговори срещу полските интереси в рамките на Европейския съюз.

Шикорски също така повтори полските очаквания за компенсации от Германия за периода на Втората световна война, без да използва понятието „военни репарации“, макар Берлин да смята това за приключен въпрос, отбелязва АФП.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 25 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО