Румен Христов: Ако Борисов стане премиер, ще се справи

Публикувано преди 1 седмица  |  България
Румен Христов: Ако Борисов стане премиер, ще се справи

По-специално от страна на „Продължаваме промяната – Демократична България“ това е един опит за отмъщение за това, че нещата не продължиха, за останалите е нормален опит на опозицията. Това каза в предаването „Още от деня“ по БНТ председателят на СДС и зам.-председател на ПГ на ГЕРБ – СДС Румен Христов по повод предсрочното освобождаване на председателя на парламента Росен Желязков, гласувано днес от „Продължаваме промяната – Демократична България“, „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“.

Съжалявам, защото става въпрос за един много ерудиран човек и професионалист. Росен Желязков не заслужаваше това, заяви Христов.

Попитан зависими ли са ГЕРБ – СДС от съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, той посочи: „Г-н Пеевски и ДПС бяха добри, когато помагаха за промените в Конституцията, но те нямаха никакво представителство в изпълнителната власт. Не мога да си представя, че мнозинство, което разполага със 132-ма депутати, ще бъде водено от друга политическа сила, която не е в коалицията“.

В коментар за забавянето на работата по законите по Плана за възстановяване и устойчивост, лидерът на СДС отбеляза: „Гласували сме повече от 20 закона, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. Каквото можахме, направихме, друг е въпросът, че правителството се забави“.

По думите му ГЕРБ – СДС не са имали друг ход, освен да прекратят ротационното управление с „Продължаваме промяната – Демократична България“ .

От друга страна България има нужда от стабилност – не само заради нашите избиратели, но и заради нашите външнополитически партньори, които искат да знаят с кого си говорят. Много неща бяха направени аматьорски от „Продължаваме промяната“, по-специално, „Демократична България“ се държаха по-мъдро. „Демократична България“ имаха по-малко представители в това правителство, основно беше от „Продължаваме промяната“. В много случаи те се държаха като палави деца, подчерта Румен Христов.

Той отрече твърденията на представители на „Продължаваме промяната – Демократична България“, че от ГЕРБ – СДС са тласнали страната към избори, защото са се уплашили от напредъка на съдебната реформа и от предложенията начело на регулаторите да не се назначават политически фигури.

Не сме се уплашили, и сега стоим на тезата, че ще подкрепим предложената от Христо Иванов съдебна реформа. Що се отнася до политическите фигури, смятам, че в политиката трябва да участват политици, защото те дават отчет пред избирателите си и пред политическата сила, която представляват, коментира Христов.

Управлението не е само мед, там има и жило. Управлението носи повече негативи, отколкото позитиви, добави той.

Попитан дали има вероятност след изборите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да стане отново премиер, зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ – СДС: „Ние нямаме никакви съмнения, че ако той бъде излъчен за премиер и бъде подкрепен, ще се справи. През всички тези години той доказа, че е човек с качества и дебели нерви. Но ние нямаме мнозинство и ще трябва да се съобразим с колегите“.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 25 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО