Със заповед на Областния управител от 1 май е обявен пожароопасният сезон в горските територии на региона

Публикувано преди 11 години  |  Общество

lesСъс заповед на областен управител на област Ямбол периодът 1 май – 30 октомври 2013г. е обявен за пожароопасен сезон в горските територии на региона. Заповедта е издадена на основание чл. 32, ал. 1 от Закона за администрацията и чл. 137, ал.1 от Закона за горите, във връзка с предложение от Регионална дирекция по горите – Сливен.

По време на пожароопасния сезон се забранява паленето на открит огън и извършването на огневи дейности на по-малко от 100 м от границите на горските територии, както и изхвърлянето на горими отпадъци извън определените за целта места. Физическите лица, преминаващи или пребиваващи в горските територии следва да спазват правилата за пожарна безопасност.

Териториалните поделения, Държавни горски стопанства, кметовете на общини и кметства, собствениците и ползвателите на горски територии, заедно с лицата, извършващи дейности в тях, е необходимо да създадат организация за осигуряване на пожарната безопасност. На компетентните органи са разпоредени проверки на наличните противопожарни хидранти, водоеми и противопожарни депа, а при откриване на неизправности – те трябва да бъдат отстранени.

Отговорност на ОУ „Пожарна безопасност и защита на населението”, държавните горски стопанства, общините, е да създадат необходимата организация и да поддържат готовност за гасене на пожари. Земеделски стопани, арендатори на земи в близост да горски територии да поддържат в техническа изправност и готовност пожарогасителни устройства и в случай на пожар да се включат в гасенето.

От своя страна кметовете трябва да засилят контрола в земеделските територии за спазване на изискванията на чл.6, ал.2 от Закона за опазване на земеделските земи. Кметовете по места е необходимо също и да организират денонощна телефонна връзка със структурите на ОУ „ПБЗН“ при възникване на горски пожари.

Контрол по изпълнението на заповедта ще изпълнява лично заместник областният управител Нели Кадиева.

За 315 000 кубика са издадените разрешителни за сеч през 2012 година от Регионална дирекция по горите /РДГ/ в Сливен. С най-голям дърводобив за миналата година е Лесничейството в Сливен. Залесените декари на територията на дирекцията са 540. Пожарите през миналата година са били 60, на площ около 20 000 декара, като най-големият е бил в община Елхово, където са изгорели близо 12000 декара.


Статията е публикувана на 19 април 2013

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА