Студентите в Нидерландия също излязоха на протест срещу конфликта в Газа

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Студентите в Нидерландия също излязоха на протест срещу конфликта в Газа

Арестувани са около 125 души от нидерландската полиция за борба с безредиците заради демонстрация в подкрепа на палестинците в Амстердамския университет, предаде Ройтерс.

Протестът се е провел на вчера.

От полицията заявиха, че е трябвало да се намесят, за да се възстанови редът, като са махнали и палатките, опънати от протестиращите. Демонстрантите са проявили насилие срещу полицията. Местните медии показаха протестиращи, които стрелят с фойерверки по полицаи, но няма информация за ранени.

Полицията все още остава в близост до кампуса Ротерсейланд, дори и след като ситуацията се е успокоила.

Министърът на образованието в оставка Робърт Дайкграаф каза, че университетите са място за диалог и дебат и е тъжен да види, че полицията трябва да се намеси.

Припомняме, че протестите в университетските кампуси в подкрепа на палестинците започнаха от САЩ и се разпространиха и в Европа, но не в такъв мащаб.

На 26 април полицията в Париж влезе в престижния френски университет Sciences Po и отстрани студентски активисти, които бяха окупирали сградата.

В Белгия повече от 100 студенти окупираха университета в Гент, като техният протест е както срещу войната в Газа, така и за климатичните промени.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 7 май 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО