До края на месец май започва разчистването на терена за строежа на Националната детска болница

Публикувано преди 2 седмици  |  България
До края на месец май започва разчистването на терена за строежа на Националната детска болница

До края на май започва събарянето на старите сгради, намиращи се на терена на бъдещата Националната детска болница. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Началото на строителните работи беше обсъдено по време на срещата на служебния премиер Димитър Главчев с председателя на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница проф. Иван Литвиненко и изпълнителния директор на Специализираната болница за активно лечение (СБАЛ) по детски болести „Проф. Иван Митев“ д-р Благомир Здравков.

„Приоритет на приоритетите е здравето на българските деца“, заяви служебният премиер Димитър Главчев. Той посочи, че служебното правителство ще изпълни в цялост поетия ангажимент за обезпечаване на неотложните нужди на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев”. Болницата ще бъде оборудвана с необходимите ѝ нови скенер и рентген. Правителството ще отпусне и близо 1,3 млн. лв. за неотложен ремонт на интензивното отделение и изграждане на нов асансьор за нуждите на пациентите и персонала.

Към момента болницата е единствената университетска детска болница в България. Годишно през нея преминават за лечение около 7000 деца. От своя страна д-р Здравков и проф. Литвиненко благодариха за бързата реакция от страна на премиера и служебния кабинет.

Служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева обяви, че вече е приключило делото по обжалването на обществената поръчка и има избран изпълнител за събарянето на сградите. Предстои също така Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) да избере изпълнител по отношение на техническия проект на лечебното заведение. В края на месец май ще се състои среща с представители на ЕИБ, на която ще бъдат поканени и членове на Обществения съвет.

„Изграждането на Национална детска болница е основен приоритет за Министерството на здравеопазването. Правим всичко възможно да ускорим процесите там, където това зависи от нас“, посочи министърът на здравеопазването.

БТА припомня, че през миналата седмица в Правно-информационната система на Министерския съвет бе публикувана пълната стенограма от правителственото заседание на 30 април, когато бе взето решението за създаване на частната детска болница. От стенограмата е видно, че решението е втора точка от дневния ред, а по него докладва служебният министър на здравеопазването Галя Кондева. След това решението е прието без дебат.

След реакции на институции, политически партии и неправителствени организации служебният премиер Димитър Главчев разпореди решението за строеж на частна многопрофилна болница „Мама и аз“ да бъде отменено ден, след като бе прието. Ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението за разглеждане от Министерския съвет, сочи съобщението, разпространено от правителствената пресслужба.

Аргумент за отмяната на решението на Министерски съвет за създаване на частна болница е създалото се обществено напрежение, с което се съобразих, каза в отговор на въпрос служебният премиер Димитър Главчев в Париж, след срещата си с генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Матиас Корман.

Вчера служебният министър-председател каза относно оттегленото правителствено решение за „Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и аз“, че „всичко е абсолютно законосъобразно, нямаме никакви притеснения относно законосъобразността на решението, което сме взели, само че в обществото излязоха факти, които нямаше откъде да знаем и веднага реагирахме“.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 7 май 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО