Бенямин Нетаняху: Израелците са готови да се бият и с голи ръце

Публикувано преди 1 седмица  |  Света
Бенямин Нетаняху: Израелците са готови да се бият и с голи ръце

Израелците са готови да се бият и с голи ръце, заяви в четвъртък премиерът Бенямин Нетаняху, цитиран от „Ройтерс“ и News.bg.

Изявлението му бе като отговор на предупреждението на президента на САЩ Джо Байдън, че доставките на оръжие може да бъдат спрени заради планирана операция в Газа.

Администрацията на Байдън заяви, че не може да подкрепи голямо нахлуване в Рафах при отсъствието на това, което смята за надежден план за защита на невоюващите лица. Израел каза, че победата в седеммесечния конфликт е невъзможна без превземането на Рафах.

Правителството на Нетаняху запази мълчание по отношение на съобщенията, че Вашингтон задържа пратка бомби – докато в сряда Байдън не излезе публично с мярката, заявявайки, че е част от предупреждението на САЩ към израелците да не „влизат в Рафах“.

„Ако трябва да останем сами, ще останем сами, каза Нетаняху, без да се позовава конкретно на съобщението на САЩ. Ако трябва, ще се бием с ноктите си, каза той във видео изявление. Но ние имаме много повече и с тази сила на духа, с Божията помощ, заедно ще победим.“

Коментарите на консервативния премиер бяха повторени от другите двама членове с право на глас на неговия военен кабинет, министърът на отбраната Йоав Галант и бившият министър на отбраната центрист Бени Ганц. Никой не каза изрично, че ще бъде наредено по-дълбоко почистване на Рафах.

„Обръщам се към враговете на Израел, както и към най-добрите ни приятели и казвам – Държавата Израел не може да бъде покорена, каза Галант в реч. Ние ще бъдем силни, ще постигнем целите си – ще ударим „Хамас“, ще ударим ливанската „Хизбула“ и ще постигнем сигурност.“

Ганц изрази признателност за безпрецедентната подкрепа и доставки на САЩ във войната.

„Израел има задължение, от гледна точка на националната сигурност и морала, да продължи да се бори, за да върне нашите заложници и да сложи край на заплахата на Хамас срещу Южен Израел, заяви той в X. И Съединените щати имат морален и стратегически дълг да предоставят на Израел инструментите, които са необходими за тази мисия.“

Успоредно с публичния спор, Съединените щати се опитват да подпомогнат посредничените от Египет и Катар преговори между Израел и Хамас, които ще освободят някои заложници.

Те се спънаха в искането на „Хамас“ за край на войната в Газа. Израел е готов да влезе само в прекратяване на огъня. Преговарящите в четвъртък напуснаха последните срещи в Кайро без сделка, а Израел заяви, че ще продължи с планираната операция в Рафах.

Главният израелски военен говорител, контраадмирал Даниел Хагари, каза на брифинг, че въоръжените сили разполагат с достатъчно боеприпаси за Рафах „и други операции, които са планирани“.

Междувременно, в четвъртък Рафах отново бе атакуван.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 10 май 2024

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО