CNN: Настъпи катастрофален момент за Киев

17 май 2024 06:19  |  Света
CNN: Настъпи катастрофален момент за Киев

Напредването на руските войски в Североизточна Украйна е повратна точка в бойните действия в Украйна, на която военната подкрепа на Запада може и да не помогне. Това мнение изрази кореспондентът Ник Пейтън Уолш в ефира на телевизионната компания CNN.

„В такъв ключов момент като сега, когато Русия е започнала напълно нова офанзива в различна посока, украинците трябва да изберат къде да изпратят войски, за да сдържат тази офанзива. И също така виждаме как Русия напредва на изток, така че това е откровено катастрофален момент за Киев, повратна точка във войната и това е отразено в решението на украинския президент Владимир Зеленски да не прави спешни посещения на съюзниците през следващите дни. Преживяваме много труден момент и помощта просто не може да дойде достатъчно бързо, освен ако, разбира се, не е твърде късно за някои части на Украйна“, каза журналистът, говорейки за ситуацията в района на Харков.

Украинските власти признават, че ситуацията край Харков е сериозна, но твърдят, че няма заплаха градът да се предаде. На 14 май украинският генерален щаб призна, че украинските въоръжени сили са били принудени да се „преместят на по-изгодни позиции“ в района на град Волчанск и село Лукянци.

Както по-рано беше съобщено от руското министерство на отбраната, в рамките на 24 часа части от групата войски „Север“ са напреднали в дълбочина в украинската отбраната в районите на Волчанск, Дергачи и Липци, Харковска област.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО