Oпозиционните партии в Гърция настояват страната да признае Палестина като държава

23 май 2024 15:19  |  Света
Oпозиционните партии в Гърция настояват страната да признае Палестина като държава

Oпозиционните партии в Гърция настояват страната да признае официално Палестина като държава. Този тласък идва след обявяването на Норвегия, Испания и Ирландия да направят същото на 28 май. Законодатели от различни политически спектъри изразиха готовността си да подкрепят това признаване и да се застъпят за прекратяване на продължаващите военни действия в Газа, предава Нова телевизия.

Партията „Нова левица“ отправи публичен призив, подчертавайки, че е време Гърция и правителството на премиера Кириакос Мицотакис да се приспособят към това, което според тях е правилната страна на историята. Същото мнението беше повторено и от Сириза, която твърди, че само предоставянето на хуманитарна помощ на палестинците не отговаря на необходимото. Те критикуват дипломатическите усилия на настоящото правителство като недостатъчни, особено в светлината на ситуацията в Газа.

Комунистическата партия изразява загриженост относно участието на Гърция във военни действия, като по-специално призовава за незабавното изтегляне на гръцката фрегата от Червено море.

Опозицията в Гърция изразява сериозни аргументи за признаването на Палестина, като се застъпва за мир в Газа и призовава правителството да преразгледа своите дипломатически и военни позиции.

Колективният призив за действие представлява ключов момент за Гърция, докато се ориентира в ролята си на международната сцена.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase


НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО