Артилерийска дипломация! Русия произвежда в пъти повече и по-евтини снаряди от НАТО

26 май 2024 13:19  |  Света
Артилерийска дипломация! Русия произвежда в пъти повече и по-евтини снаряди от НАТО

Русия произвежда артилерийски снаряди три пъти по-бързо от западните съюзници на Украйна и то за около една четвърт от цената, съобщи Sky News.

Цифрите, изготвени от консултантската фирма за управление Bain & Company, подчертават голямото предизвикателство, пред което са изправени украинските въоръжени сили, тъй като те разчитат на доставки на боеприпаси от Съединените щати и Европа, за да се борят с пълномащабната инвазия на Русия.

САЩ, Обединеното кралство и други европейски съюзници да се стремят да увеличат производството в съответните си фабрики, но способността им да произвеждат артилерийски снаряди все още изостава от тази на Русия въпреки комбинираната икономическа сила, която далеч надминава тази на Москва. Украинските военни сили се нуждаят от повече снаряди, за да може да противопоставят на руските атаки.

Изследването на Bain & Company, което се основава на публично достъпна информация, установи, че руските фабрики се очаква да произведат или обновят около 4,5 милиона артилерийски снаряда тази година в сравнение с комбинирано производство от около 1,3 милиона снаряда в европейските нации и САЩ .

Що се отнася до себестойността, средната производствена цена на 155 mm снаряд – типът, произвеждан от страните от НАТО – е около 4000 долара за единица, въпреки че варира значително между страните. Руските производствени разходи пък са около 1000 долара за 152 mm снаряд, който руските въоръжени сили използват.

Недостигът на артилерийски снаряди е само един от проблемите с които се сблъскват украинските сили. Недостигът на доставки означава, че те просто се преструват, че стрелят с оръжията по време на обучение и биха го използвали реално само когато са в битка, и то само когато има запаси.

Важността на производството на оръжия и боеприпаси е причината, поради която много експерти казват, че фабричните производствени линии, а не фронтовата линия, могат да бъдат мястото, където се ще реши войната в Украйна.

Sky News посети фабрика в Белфаст през април, където ракетата N-LAW се сглобява от Thales, глобална отбранителна компания. Оръжието е проектирано от шведската фирма Saab. Сглобяването се извършва в голяма зала, съдържаща смесица от машини, шлифоващи метал и бюра, където се извършва деликатна работа върху малки, но жизненоважни компоненти. Работните часове на производствената линия по това време бяха само четири дни в седмицата от 7 сутринта до 16 часа, въпреки че се смяташе, че се увеличават.

Филип Макбрайд, изпълнителен директор на Thales Belfast, заяви, че производственият капацитет на N-LAW се е удвоил от началото на годината и има възможност да бъде удвоен отново. Запитан защо експанзията на производството е започнала едва тогава, когато избухна пълномащабната война на Русия през февруари 2022 г., той обясни, че това се дължи на редица фактори.

Първо, Министерството на отбраната на Обединеното кралство доставя на Украйна N-LAW, а не директно Thales. Първоначално дадените на украинската армия ракети бяха тези, които британските въоръжени сили вече имаха в собствените си запаси. Друг фактор е, че може да отнеме до две години, за да се набавят частите, които са необходими за N-LAW, поясни той.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО