От 1 юни до 30 юни 2013г. е периодът, през който здравноосигурените граждани могат да сменят личния си лекар

Публикувано преди 11 години  |  Общество

docОт 1 юни до 30 юни 2013г. е периодът, през който здравноосигурените граждани могат да сменят личния си лекар, като се регистрират при нов.
За целта е необходиво да се закупи или да се разпечата от интернет страницата на НЗОК www.nhif.bg формуляр за смяна, т.нар. регистрационна форма за постоянен избор. С попълнения формуляр здравноосигуреното лице /ЗЗОЛ/ трябва да отиде при новия общопрактикуващ лекар, като представи здравноосигурителната си книжка и документ за актуален здравноосигурителен статус. За пререгистрацията не е нужно здравноосигуреното лице  само да се отписва от листата на досегашния си личен лекар. Това, както и включването в пациентската листа на новоизбрания лекар, се извършва по служебен път от районната здравноосигурителна каса.

В случаите, когато здравноосигуреното лице направи нов избор на общопрактикуващ лекар, ЗЗОЛ предоставя на новоизбрания личен лекар извлечение от медицинската документация.

Извлечение с копия от необходимата медицинската документация се предоставя на ЗЗОЛ от предишния личен лекар.

Когато здравноосигуреното лице не е посещавало предишния си общопрактикуващ лекар, същият издава служебна бележка, с която удостоверява липсата на здравно досие.

Два пъти в годината, през месец юни и през месец декември, всяко здравноосигурено лице има право да смени избрания личен лекар с друг, сключил договор с НЗОК. Такава смяна може да се направи и извън определените за това месеци, ако обстоятелствата налагат това (смяна на постоянния адрес на здравноосигурения, прекратяване на договора за работа с НЗОК на личния лекар или др.).

Допълнителна информация за промяна избора на общопрактикуващ лекар, гражданите могат да получат в РЗОК гр. Ямбол, стая №105 или на  тел. 68 50 68


Статията е публикувана на 30 май 2013

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА