ЛГБТ общността демонстрира в Цюрих, Варшава и Атина

16 юни 2024 04:19  |  Света
ЛГБТ общността демонстрира в Цюрих, Варшава и Атина

Около 20 000 души участваха в демонстрация в полската столица Варшава с искане за повече права за ЛГБТ общността, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Демонстрантите поискаха въвеждането на регистрирани граждански партньорства за еднополовите двойки и призоваха бракът да е отворен за всички.

Участниците в демонстрацията, наречена „Парад на равнопоставеността“, настояваха и за по-добра защита срещу езика на омразата и дискриминацията.

В проявата се включи и кметът на Варшава Рафал Тшасковски, който заяви, че неговият град е „толерантен, приветлив европейски град и изрази надежда, че всички искания на ЛГБТ общността най-накрая ще бъдат реализирани.

От есента на миналата година в Полша на власт е ново либерално правителство, което обяви подобряване на ситуацията на ЛГБТ общността в Полша. Но президентът консерватор Анджей Дуда би могъл да наложи вето на каквато и да е реформа в тази насока.

Над 20 000 души участваха в гей парада в швейцарския град Цюрих, предаде ДПА, като се позова на данни на местната полиция.

Шестима швейцарски граждани и един германец бяха задържани за кратко защото използвали дрон, за да разпространяват хомофобски листовки по време на проявата, протекла мирно. Арестуваните били на възраст от 19 до 33 години и са били представители на крайнодесни среди.

Мъж от Афганистан и еритреец също са били арестувани заради нарушаване на обществения ред по време на гей парада, в който участниците настояха за повече права за ЛГБТ общността.

Няколко хиляди души участваха в пъстър гей парад в гръцката столица Атина, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

По данни на полицията в проявата са се включили около 5500 души.

Участниците в гей парада изтъкват, че законите в Гърция не са достатъчни в защита на ЛГБТ общността. Те говорят за препятствия пред социалното интегриране на ЛГБТ общността.

Гей парадът се организира няколко месеца, след като в Гърция беше приет закон, легализиращ гей браковете и осиновяването на деца от еднополови двойки. Законът беше прокаран по инициатива на консервативното дясно правителство въпреки противопоставянето на Гръцката православна църква.

Според ЛГБТ общността обаче този закон не е достатъчен за нейното приобщаване в обществото.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО