Израел: „Хизбула“ може да предизвика ескалация на конфликта

17 юни 2024 05:19  |  Света
Израел: „Хизбула“ може да предизвика ескалация на конфликта

Засиленият обстрел на Израел от ливанското движение „Хизбула“ може да предизвика сериозна ескалация, заявиха израелските военни, цитирани от Ройтерс и БТА.

„Засилващата се агресия на „Хизбула“ ни тласка към ръба на нещо, което може да се превърне в по-широка ескалация, която може да има опустошителни последици за Ливан и целия регион“, заяви говорителят на израелските военни контраадмирал Даниел Хагари във видеообръщение на английски език.

Миналата седмица подкрепяната от Иран „Хизбула“ изстреля най-големите си досега залпове с ракети и дронове за осемте месеца на конфликта в Газа, по време на които групировката си разменяше удари с израелските въоръжени сили, успоредно с войната в палестинския анклав.

САЩ и Франция работят за уреждане на военните действия по южната граница на Ливан чрез преговори. „Хизбула“ заявява, че няма да спре огъня, докато Израел не спре военната си офанзива в Газа.

„Израел ще предприеме необходимите мерки, за да защити мирните си граждани – докато не бъде възстановена сигурността по границата ни с Ливан“, заяви Хагари.

Междувременно стана ясно, че съветникът на президента на САЩ Джо Байдън Амос Хохщайн ще посети Израел днес за срещи, целящи избягване на по-нататъшна ескалация ескалация по границата с Ливан, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Хохщайн ще подкрепи усилията за избягване на по-нататъшна ескалация по „синята линия“ между Израел и Ливан, съобщил е пред агенцията американски служител, пожелал анонимност.

Сблъсъците между Израел и подкрепяните от Иран бойци на „Хизбула“ в Ливан доведоха до опасения за задълбочаване на войната в целия Близък изток.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО