Илиян Василев: Ултиматумите на Борисов – правителство до седмица, издават нервност. Не се подвеждайте – не той решава

17 юни 2024 08:04  |  България
Илиян Василев: Ултиматумите на Борисов – правителство до седмица, издават нервност. Не се подвеждайте – не той решава

В петък в разговора с Христо го попитах дали ако трите части на ПП-ДБ не възприемат по сравним начин нуждата от промяна на посоката и на самокритични нотки – едни казват, че проблем няма и не отчитат неуспех, други казват че има нужда от радикална промяна – никак не е изключено вътрешните напрежения да произведат трудно поправими разломи, а у някои да породят илюзията, че сами ще се справят по-добре.
Ултиматумите на Борисов – правителство до седмица – издават нервност, но не се подвеждайте – не той решава. Иска бързо правителство – за да го извадят от капана, в който Пеевски го постави. ИТН са единствено възможните трети – Възраждане и Величие, както и БСП са невъзможни именно ради Украйна. Но и Слави е хлъзгав – защото неговата мисия като инженерингов проект е да громи ПП-ДБ, и като се сглоби с ББ и ДП ще изпадне в анекдотична ситуация. Не че Трифонов има скрупули да похарчи целия си политически капитал /срещу адекватно възмездие/, но и за ББ и ДП няма да е безпроблемно.

Това написа на страницата си във Фейсбук енергийният експерт Илиян Василев. Ето и още от неговите разсъждения:

Експертният кабинет е единствената формула – но и там смокиновият лист е прекалено прозрачен и окъсан. Най-големият проблем на Борисов – превземането на партията му от Пеевски няма да бъде решен от никакъв проект за съвместно управление – експертно или каквото и да било.
Именно на този фон – е много важно осъзнаването на нужната промяна в поведението на ПП, на ДаБГ и ДСБ и някакъв синхрон и съизмеримост е толкова важна. Но и Радан да не бърза толкова много – никак не е сигурно, че именно ДСБ сама може да бъде носител на новото, защото за него първият адресат на промяната е именно ДСБ. Дори в отрицанието на резултатите на изборите за ППДБ също трябва да има мяра, И това категорично не е дъното на представителство на демократичните сили. Да видим резултатите на ДСБ в рамките на Реформаторския блок от 2017 година – с 300 хиляди души загубени гласове останаха извън Парламента, а той тогава подаде оставка. Защото движението трябва да произведе повече съзидание, отколкото напрежение. Трябва осмисляне на предизвикателствата, а не резки и крайни присъди.
При сегашното равнище на партиен егоизъм никак не изключено да има нови избори на есен. И тогава, може би ДСБ сами ще спечелят повече? Или ДаБГ или ПП?

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО