Русия: Следващите условия за мир в Украйна ще бъдат по-тежки. Киев: Времето на Путин изтича

17 юни 2024 13:19  |  Света
Русия: Следващите условия за мир в Украйна ще бъдат по-тежки. Киев: Времето на Путин изтича

Москва отправи пореден ултиматум към Киев, посочвайки, че следващите условия за мир в Украйна ще бъдат по-тежки. Украйна от своя страна отговори, че шансовете за успех на руската армия намаляват и поради това има подобни призиви от страна на режима на Владимир Путин.

Ако настоящите предложения за мир на руския президент Владимир Путин бъдат отхвърлени, условията на следващите ще бъдат по-тежки, заяви днес директорът на Службата за външно разузнаване (СВР) на Русия Сергей Наришкин, цитиран от Ройтерс. Същевременно той не каза от кого трябва да бъдат приети или отхвърлени въпросните предложения.

„Следващите условия, при които може да се постигне мир и да се подпише някакво мирно споразумение, ще бъдат по-сложни за Украйна и по-тежки“, заяви Наришкин в интервю за ТАСС, отговаряйки на въпрос какво ще се случи с Украйна при отхвърляне на новото предложение за мир.

На този фон главнокомандващият украинските Въоръжени сили Олександър Сирски заяви, че сега Русия разбира, че в резултат на постепенното получаване на значително количество оръжия и военна техника от западни партньори, включително самолети F-16, времето ще играе в полза на Украйна и шансовете на Руската федерация за успех ще намалеят, предаде агенция УНИАН.

„Следователно командването на руските войски сега полага всички усилия за увеличаване на интензивността и разширяване на географията на бойните действия, за да постигне максимално изтощаване на нашите войски, да наруши преминаването ни към активни настъпателни действия“, добави Сирски.

През миналата седмица Владимир Путин призова Украйна да седне на масата на преговори, но с условието да се откаже от 1/5 от своите територии, както и от бъдещи планове за влизане в НАТО.

Русия и нейните лидери „не са готови за справедлив мир“, заяви вчера украинският президент Володимир Зеленски, в края на мирната конференция за Украйна в швейцарския курорт „Бюргенщок“, която даде силна подкрепа за териториалната цялост на страната му, предаде Франс прес. „Трябва да си вършим работата, да не мислим за Русия, а да правим това, което трябва. В момента Русия и нейните лидери не са готови за справедлив мир. Това е факт“, каза украинският президент. Русия може да преговаря за мир „още утре, ако се изтегли от нашата територия“, отбеляза Зеленски, след като руският президент Владимир Путин заяви, че е готов за разговори.

Същевременно Наришкин заяви, че днешното заявление на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че в алианса се обсъжда привеждането на ядрено оръжие в бойна готовност, цели сплашване. „Трябва да се отнасяме спокойно [към това – бел.ред.]“, допълни той.

Страните от НАТО обсъждат разполагането на допълнителни ядрени оръжия, изваждайки ги от складовете и поставяйки ги в бойна готовност на фона на засилващата се заплаха от Русия и Китай, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. „Няма да се впускам в оперативните детайли колко ядрени бойни глави трябва да бъдат в готовност и кои да бъдат на склад, но трябва да се консултираме по въпроса. Именно това и правим“, заяви той пред британския „Телеграф“.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase


НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО