„Водородно шоу“ тръгва по улиците на София, Стара Загора и Пазарджик: Автобус, задвижван с водород, ще вози пътници

17 юни 2024 15:05  |  България
„Водородно шоу“ тръгва по улиците на София, Стара Загора и Пазарджик: Автобус, задвижван с водород, ще вози пътници

Инициативата “Български водородни дни“ се провежда от 16 до 26 юни в три български града. Поредицата от събития е част от европейската кампания за популяризиране на водородната електромобилност в Югоизточна Европa.

Тя има за цел да повиши обществената осведоменост за предимствата на водородния електрически транспорт като чиста, ефективна и достъпна форма на транспорт. Организатор на инициативата в България е Институтът по електрохимия и енергийни системи (ИЕЕС) “Академик Евгени Будевски“ към БАН.

Последният тур от това “водородно шоу‘‘ е тук, на Балканите – Гърция, България, Румъния. Аз съм особено горда, че единствено в България от всички изброени участващи държави ние сами зареждаме кола и автобус, който посети и Гърция, и Румъния, за да подсили техните информационни “водородни‘‘ дни‘‘, коментира проф. Дария Владикова, председател на Българската асоциация за водород, горивни клетки и съхранение на енергия.

“В България имаме първата водородна подвижна зарядна станция, първата водородна кола и сме водещи в Балканския регион в това отношение, благодарение на учените, на проекта “Хитмобил‘‘. Надявам се да задържим това лидерство”, допълни проф. Владикова.

През следващите дни по улиците на София, Пазарджик и Стара Загора ще се появят първият задвижван с произведен в България водород автобус и първата водородна електрическа кола. редприятие „Чист водород“ и по проекти JIVE 1 и 2 за 300 нови автобуса с горивни клетки с нулеви емисии.

Гражданите и гостите на София ще могат да се возят на водородния автобус от 19 юни до 21 юни от 12 до 20 часа по маршрута на тролейбусна линия 9. Автобусът ще премине и през Пазарджик на 21 юни, където ще бъде на разположение на любопитните пред сградата на общината от 12:30 часа.

След това роудшоуто ще се отправи към Стара Загора, където гражданите ще имат възможност да се качат на водородния автобус на 26 юни по маршрута на автобусна линия номер 20.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО