Говори Кремъл: Ние не признаваме заповедите за арест на Сергей Шойгу и Валерий Герасимов

26 юни 2024 14:20  |  Света
Говори Кремъл: Ние не признаваме заповедите за арест на Сергей Шойгу и Валерий Герасимов

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира решението на Международния наказателен съд да издаде заповеди за арест на бившия руски министър на отбраната Сергей Шойгу и началника на руския генерален щаб Валерий Герасимов, цитира думите му руската служба на Би Би Си.

„Смятаме ги за доста абсурдни, като последните две заповеди, които засягаха държавния глава и нашия детски омбудсман“, каза Песков, отговаряйки на въпрос на журналисти в сряда (цитиран от агенция Интерфакс).

„Ние не приемаме юрисдикцията на този съд и не сме членове на съответния статут. Съответно ние не признаваме тези заповеди“, добави Песков.

Във вторник предварителният състав на МНС издаде заповеди за арест на Шойгу и Герасимов във връзка с ударите срещу украински енергийни съоръжения, започнали през есента на 2022 г.

Подобни удари, според съдиите, са били насочени срещу цивилното население на Украйна и следователно имат признаци на военно престъпление и престъпления срещу човечеството.

На 17 март 2023 г. МНС издаде заповед за арест на президента Путин и детския омбудсман Лвова-Белова.

Предполага се, че Путин и Лвова-Белова са отговорни за военното престъпление свързано с незаконно депортиране на деца и незаконно прехвърляне от окупираните територии на Украйна в Руската федерация, каза тогава МНС.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО