Реджеп Ердоган по случай Курбан байрам: Пожелавам мир на целия ислямски свят

17 юни 2024 16:20  |  Света
Реджеп Ердоган по случай Курбан байрам: Пожелавам мир на целия ислямски свят

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разговаря по телефона с лидерите на няколко мюсюлмански страни, които поздрави за празника Курбан байрам, като изрази надежда за мир в ислямския свят и подчерта важността на единството на всички мюсюлмани, предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Ислямският свят празнува Курбан байрам с тъга заради потисничеството на Израел в Газа, заяви Ердоган пред пакистанския министър-председател Шахбаз Шариф вчера, в първия ден от празника.

Турският лидер разговаря по телефона с Шариф, за да предаде поздрави за Курбан байрама на него и на пакистанския народ, съобщи в социалната мрежа „Екс“ Дирекцията по комуникациите на турското Президентство.

Ердоган се е чул също с президента на ОАЕ Мохамед бин Зайед ал Нахаян, пред когото е изразил надежда да се осигури „Курбан байрам да бъде празнуван в мир и спокойствие в окупираните палестински територии, където преобладават кръвта и сълзите“.

Турският президент е предал поздравленията си на ал Нахаян и неговия народ, съобщиха от Дирекцията по комуникациите.

В друг телефонен разговор – с престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, Ердоган е подчертал значението на „единството на ислямския свят“ в тези трудни времена.

Предавайки поздравления за Курбан байрам на Салман и саудитския народ, турският президент е поздравил престолонаследника и за решението на Рияд да приеме 1000 членове на семействата на „мъченици“ и ранени от Газа за хаджа (поклонението в Мека).

Пред иракския президент Абдул Латиф Рашид президентът Ердоган е пожелал Курбан байрамът, един от най-специалните дни за ислямския свят, да бъде отбелязан по истински празничен начин. Той е изразил надежда, че в ислямския свят, особено в палестинските територии, ще настъпят мир, щастие и просперитет.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО