Ливан: Задава ли се голяма война между Израел и Хизбула?

26 юни 2024 15:19  |  Света
Ливан: Задава ли се голяма война между Израел и Хизбула?

В един от нощните клубове в Бейрут настроението е отлично: група млади жени танцуват, мъжете пият бира на бара. В този момент нищо не подсказва заплахата от война, се казва в репортаж на АРД от ливанската столица. „Аз съм на 40 и цял живот слушам за война. Въпреки това празнуваме нормално, искаме да живеем. Миналата седмица имаше концерт с 25 000 посетители. Ливан си е такъв и това няма да се промени“, казва пред агенция „Франс прес“ Ели от Бейрут.

И на крайбрежния булевард, пълен с хора, които спортуват или просто се разхождат, заплахата от война изглежда много далечна, продължава АРД. Както заявява младият ливанец Карим: „Всичко е в ръцете на Израел. Тук, в Бейрут, не усещаме голямо напрежение. Да, на юг положението е по-лошо, но в Бейрут е спокойно и ние не се страхуваме от израелците. Ако има нещо да става, ще стане“.

Напрежението видимо расте

Хората в Ливан като че са свикнали с „военното безвремие“. В южната част на страната от месеци се водят ожесточени битки между Израел и ливанските милиции Хизбула. В знак на солидарност с палестинците в Газа милициите от октомври насам обстрелват Северен Израел, припомня АРД.

След като наскоро високопоставен командир на Хизбула бе убит от Израел, напрежението нарасна допълнително. В отговор Хизбула не само изстреля стотици ракети срещу Израел, но разпространи и направени с дронове снимки от Хайфа – със заплахата да разруши цял Израел.

„Щом Ливан бъде принуден да влезе във война, бойците от съпротивата ще се борят без задръжки, без правила и без граници“, каза лидерът на Хизбула Хасан Насрала.

Експерти: сухоземна офанзива в Ливан би означавала война

Високопарни думи, но досега Хизбула изглежда не искаше да започва голяма война с Израел. А и най-близкият съюзник на милициите – Иран – до момента не проявяваше голям интерес към сериозна ескалация в Близкия изток, отбелязва АРД и задава въпроса дали сега това се е променило.

„Хизбула изчаква да види дали Израел ще започне сухоземна офанзива в Ливан“, каза ливанският военен експерт Елиас Фарахат пред телевизия „Ал Джазира“. По неговите думи това би означавало началото на война, а ако израелски самолети атакуват цели в целия Ливан, от Хизбула също биха се включили активно във войната.

Израелският външен министър Израел Кац предупреди Ливан за „тотална война“, премиерът Бенямин Нетаняху преместването на военни части от Газа към северната граница. На десетки хиляди семейства от двете страни на границата им се наложи да напуснат домовете си заради сраженията, обяснява АРД в тази връзка. Израел иска Хизбула отново да се оттегли зад река Литани, на 30 км от границата, както предвижда една резолюция на ООН.

По цял свят се опасяват от разширяване на конфликта

По цял свят гледат с тревога на нарастващото напрежение. САЩ и Франция вече се опитват да посредничат, а и германската външна министърка Аналена Бербок също посети региона. „По-нататъшната ескалация би била катастрофа за хората“, каза тя, цитирана от АРД.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш на свой ред предупреди изрично: „Рискът от разширяване на конфликта в Близкия изток е реален и трябва да бъде избегнат. Всяко прибързано действие, всяка погрешна преценка може да предизвика катастрофа, която да се разпространи далеч извън границата и да надхвърли всички представи“.

Ако се стигне до ескалация, пристанището на Бейрут би могло да стане една от целите на Израел – тъй като се смята, че то е под контрола на Хизбула, пише германската обществено-правна медия.

Летището като оръжеен склад на Хизбула?

За ливанските медии водещата тема е само една: по сведения на британския „Телеграф“, Хизбула използва летището на Бейрут като оръжеен склад. Ливанското правителство категорично отрича и в опит да докаже това покани журналисти на инспекция, за да се уверят, че там няма оръжия.

„Летището от десетилетия е постоянно изложено на атаки“, посочи транспортният министър Али Хамие, цитиран от АРД. „Опитват се да увредят имижджа на Ливан. Искам да посоча ясно, че никакви оръжия нито влизат в страната, нито излизат през бейрутското летище.“

Тези изявления обаче свидетелстват за нервност – над Ливан се сгъстяват буреносните облаци, а заплахата от война бавно се превръща в реалност и в столицата Бейрут, коментира АРД.

Автор: Ана Озиус ARD

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО