След седмици дъжд: В Айова напускат домовете си заради наводнения ВИДЕО

23 юни 2024 06:19  |  Света
След седмици дъжд: В Айова напускат домовете си заради наводнения ВИДЕО

Наводнения принудиха хората да напуснат домовете си в части от американския щат Айова след седмици на дъжд, докато жителите на голяма част от останалата територия на САЩ вчера копнееха за облекчение от поредните дни на изключителни горещини, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Сирените бяха включени в 2 часа сутринта в Рок Вали, Айова, с население 4200 души, където на хората в стотици домове беше казано да се евакуират, тъй като река Рок излезе от коритото си. В града няма течаща вода, защото кладенците са неизползваеми.

Кметът Кевин Ван Отърлу каза, че държавен хеликоптер е бил напът да се притече на помощ, но е бил отзован, когато лодки са успели да достигнат блокираните жители.

„Имахме толкова много дъжд тук“, каза той. „Имахме 4 инча снощи за час и половина. Нашата земя просто не може да поеме повече.“

Губернаторът Ким Рейнолдс обяви бедствено положение за 21 окръга в Северна Айова, включително окръг Сиукс, който включва Рок Вали. Във видео, заснето с дрон, публикувано от местния шериф, не се виждат улици, само покриви и върхове на дървета, стърчащи над водата.

В Южна Дакота губернаторът Кристи Ноем обяви извънредно положение, след като в югоизточната част на щата паднаха обилни валежи. В град Кантън, на 30 мили (48 километра) югоизточно от Сиу Фолс, са паднали 18 инча (45,72 сантиметра) дъжд.

Няколко магистрали бяха затворени, включително ключов участък от междущатска магистрала 29 южно от Сиу Фолс, която по-късно беше отворена отново. В Сиу Фолс, най-големият град в щата, се изляха повече от 7 инча (17,7 сантиметра) дъжд за три дни.

„Въпреки че дъждът намалява, трябва да останем бдителни“, каза Ноем. „Най-тежките наводнения по нашите реки ще бъдат понеделник и вторник.“

На други места в САЩ ужасната хватка на жегата и влажността продължи. Националната метеорологична служба съобщи, че за приблизително 15 милиона души е било издадено предупреждение за горещини – най-високото ниво на тревога – докато други 90 милиона са били предупредени за горещини. Животът на милиони в цялата страна е с нарушен ритъм заради необичайно високи температури.

Миналата година САЩ са преживели най-много горещи вълни от 1936 г. насам, казаха експерти. Анализ на АП на данни от Центровете за контрол и превенция на заболяванията установи, че прекомерната топлина е допринесла за над 2300 смъртни случая, най-голямото число от 45 години.

Температури около 100 градуса по Фаренхайт (37,8 градуса по Целзий) бяха прогнозирани за Вашингтон, окръг Колумбия, и Ричмънд, Вирджиния, докато Филаделфия; Нюарк, Ню Джърси; Кълъмбъс, Охайо; и Детройт се подготвяха за температури над 30 градуса.

В щата Ню Мексико силен дъжд и предупреждения за внезапни наводнения накараха служителите да наредят някои евакуации и бяха създадени приюти за разселените жители.

Националната метеорологична служба обяви извънредна ситуация от внезапни наводнения в петък вечерта до събота рано сутринта. Засегнатите райони включват град Лас Вегас, Ню Мексико и селища близо до Албъкърки.

В Руидосо, планинско село в Ню Мексико, постоянно живеещите жители ще могат да се върнат утре, след като бяха принудени да се евакуират заради горски пожари, но всекидневието им няма да се върне към нормалното.

„Ще трябва да си носите храна за една седмица, ще трябва да си носите питейна вода“, предупреди кметът Лин Крауфорд във „Фейсбук“.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО