Пазарна ситуация: В Атина доматите са 1.20 лева, в София няма под 4 лева за кило

24 юни 2024 16:04  |  България
Пазарна ситуация: В Атина доматите са 1.20 лева, в София няма под 4 лева за кило

Тъй като днес гледах по една от големите телевизии репортаж за цените на пазарите в България за плодове и зеленчуци , слязох пред кооперацията в която живея в Атина, и се разходих из пазара (така нареченото „лаики“ , от гръцки „народен“) за да видя цените и реших да направя няколко снимки , които съм качил за вас в този пост.

Това пише в социална мрежа Янко Димитров и продължава:

Този вид пазари в Атина, за тези които не знаят , се правят във всеки квартал всеки ден . Една от улиците от квартала (Обикновенно най дългата) се затваря за превозни средства и там всеки може да сложи сергия и да продава собствена продукция. Плаща около 35 евро на общината за сергията си , но е длъжен от скоро да има и пос терминал за да могат гражданите да плащат с карти. В Атина има десетки квартали и всеки ден има десетки такива „лаикита“ в града.

Сами може да сравните цените и ще разберете, че проблемът в България е нечестната , ограбваща гражданите търговия. Същите домати , които в София ги продават от 3.50 до 5.00 лева , идват и ги купуват от Гърция….но тук на борсата са по 30 цента килото.

Или черешите, които в повечето вериги в България са над 4 – 5 лева, в Атина са 3 лева. Да не говорим за портокали, картофи или яйца. При това доходите на гърците или работещите тук са доста над официалните доходи на повечето от българите.

КЗК е регулатора , който оставя търговците да продават на завишени цени , уговорени в картелни споразумения .Това трябва да спре с избирането на честни хора като шефове на тия агенции.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase


НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО