Протест срещу тежките камиони блокира движението по пътя София-Монтана

26 юни 2024 05:05  |  България
Протест срещу тежките камиони блокира движението по пътя София-Монтана

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова се срещна с протестиращи срещу преминаването на тежкотоварни камиони през прохода Петрохан в Стара планина на шосето в село Бързия, община Берковица, предаде БТА.

Тя заяви, че Северозападна България има нужда от нови пътища и заради това се налага затваряне на отсечката Мездра – Лютидол за ремонт и изграждане на скоростен път. Министър Коритарова призова хората за толерантност и търпение, докато новият път бъде изграден. Тя смята, че с този път ще се даде тласък на развитието на икономиката в Северозападна България, и уточни, че пътят Монтана – София през прохода Петрохан е един от обходните маршрути на тежкотоварните камиони.

Министър Коритарова съобщи, че за първите 24 часа след пускането на камиони с тегло над 12 тона през прохода, през него са преминали 278 тирове.

Тя опроверга твърдението, че решението за пускането на тирове през Петрохан е взето под диктовката на превозвачите, и поясни, че тировете нямат право да се движат в почивните дни и натоварените пикови часове, с което се отчита мнението на местните хора.

Протестиращите посочиха, че часовете за преминаване на тирове не се спазват от шофьорите. Показани бяха снимки и видеоклипове, на които се вижда как тежкотоварни камиони преминават в обратната посока София – Монтана, което е забранено от заповедта на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Народният представител от „Възраждане“ Петър Петров, който присъства на протеста, попита колко струва човешкият живот и може ли да се измерва в гориво и километри, които превозвачите ще спестят, ако минат през по-късия път през прохода Петрохан. Той заяви, че се опасява от транспортни произшествия, тъй като на завоите в прохода големите камиони неизбежно навлизат в платното за насрещно движение и създават риск за леките автомобили.

Протестиращите казаха, че пътят Монтана – Берковица е бил задръстен от километрични колони от тирове и по чудо не се е стигнало до произшествия.

Местните не се съгласиха с аргументите на министър Коритарова и блокираха за половин час движението по пътя София – Монтана. Те седнаха на пътя и развяха национални знамена, като скандираха „оставка“ по неин адрес. Недоволстващите заявиха, че са готови да разпънат палатки, за да не позволят на тежкотоварните камиони да минават през Петрохан.

Протестът завърши малко след 20:00 ч, когато движението беше възстановено.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО