От ПП-ДБ поискаха оставката на шефа на ДАНС заради разпитите около детската болница. Службата била бухалка

26 юни 2024 14:04  |  България
От ПП-ДБ поискаха оставката на шефа на ДАНС заради разпитите около детската болница. Службата била бухалка

За съжаление днес една от българските служби бе използвана за политическа употреба. Вместо да изслушаме премиера Главчев за редицата смени в службите, ние чухме една поредица от внушения какво може би се е случило с участието на ген. Атанасов и мой съветник. Бяха направени внушения, че някой е извършил престъпления и трябва да си подаде оставката. На 27 май 2024 година прокуратурата е отказала да образува досъдебно производство по подаден сигнал, защото няма състав на престъпления. Целият политически театър, който видяхме днес, с подаването на топката между ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и ИТН, е опит да ни дискредитират. За съжаление в тази атака участват и българските служби. Това показва защо ние искаме реформи на тези служби, а останалите партии начело с ГЕРБ и ДПС се противопоставят на тези реформи.

Това заяви на брифинг в парламента председателят на ПГ на ПП-ДБ и бивш премиер акад. Николай Денков, по повод днешните изслушвания в парламента на председателите на ДАНС и „Военно разузнаване“, цитиран от novini.bg.
„ДАНС се използва като бухалка срещу граждански активисти, експерти и лекари, които защитават идеята за Национална детска болница. Това беше причината днес да изслушаме Пламен Тончев, който не успя да обясни защо ДАНС се занимава с разпити на гражданските активисти. Всички въпроси, които са им задавани, нямат абсолютно никаква връзка с детската болница. На тях не им е предоставен сигналът, подаден от „Търговска лига“. Това за нас е огромно нарушаване на човешките и конституционните права на гражданите. В този смисъл ние искаме оставката на г-н Тончев като председател на ДАНС“, обяви от своя страна Елисавета Белобрадова.

„Имам чувството, че сме се телепортирали някъде назад във времето – 1988 година. Тогава, като не спазваш заветите на партията, ти пращат Държавна сигурност. Това е пълно безобразие. ДАНС да призовава граждански активисти и да ги разпитва е абсолютно безобразие. ДАНС е политическа бухалка на ГЕРБ и ДПС. По отношение на „Военно разузнаване“ става въпрос за СМС на Ванев, изпратен до пет лица. Той не каза нищо за авторството, но в СМС става ясно, че трябва да бъде спрян този, който иска да реформира службите“, заяви ген. Атанас Атанасов.
„В момента в Народното събрание има антиевропейски партии – „Възраждане“. Те правят фалшиви новини и атакуват с тях. Такава фалшива новина е, че са си говорили с нас за правителство. Има и прокорупционни партии – ГЕРБ и ДПС. И те атакуваха. Това ни прави обаче специални, защото ние сме единствените в този парламент, които сме силно проевропейски и силно антикорупционни. Ще защитаваме тези наши позиции, независимо от атаките“, категоричен бе Кирил Петков.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО