Преговорите за нормализацията на отношенията между Сърбия и Косово в Брюксел останаха без резултат

26 юни 2024 23:19  |  Света
Преговорите за нормализацията на отношенията между Сърбия и Косово в Брюксел останаха без резултат

Сръбският президент Александър Вучич и косовският премиер Албин Курти не се срещнаха днес в Брюксел, попарвайки надеждите за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина, съобщи ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, цитиран от Франс прес, цитирано от БТА.

Това не беше тристранна среща, каза Борел след двустранни разговори с двамата лидери, въпреки че първоначално беше планирано да има среща между него, Вучич и Курти.

Сръбският президент каза, че днешната му двустранна среща с Борел и с пратеника на ЕС за диалога Белград-Прищина Мирослав Лайчак е била успешна, но до тристранна среща с косовския премиер не се е стигнало, тъй като Курти „не е посмял или не е искал“ да се срещне с Вучич, предаде агенция Танюг.

Борел призна, че разговорите, които е имал поотделно с двамата лидери днес, не са постигнали напредък.

„За съжаление, днес не бе постигнат напредък по въпроса за прилагането на споразумението,“ заяви Борел, цитиран от Франс прес.

Разговорите трябва да бъдат подновени следващата седмица в Брюксел на ниво преговарящи, добави той.

Сърбия не признава обявената през 2008 година независимост на някогашната си област Косово. Двете страни водят преговори за нормализиране на отношенията си с посредничеството на ЕС.

През март 2023 г., когато международната общност се надяваше, че е постигнат напредък в нормализирането на отношенията Белград-Прищина по време на среща на върха в Охрид, Северна Македония, сръбският президент отказа да сложи подписа си под споразумението. Оттогава нито Косово, нито Сърбия са изпълнили договореното.

Борел, цитиран от косовското издание „Коха диторе“, каза още днес, че Курти е поставил три условия за продължаване на дискусиите – подписване на основното споразумение за нормализиране на отношенията от съответните премиери, изтегляне на възраженията внесени през декември от тогавашната сръбска премиерка Ана Бърнабич и предаване на косовските власти на Милан Радойчич, който е заподозрян за въоръженото нападение в Банска, Северно Косово, на 24 септември, когато група от около 30 въоръжени сърби нападна косовската полиция, при което загинаха един косовски полицай и трима от въоръжените нападатели.

Предвидената за днес срещата между Вучич и Курти трябваше да бъде първата от септември 2023 г., и да се възобнови диалогът на високо равнище, помрачен от множество неуспехи и безплодни срещи.

В навечерието на срещата на двамата лидери сръбският премиер Милош Вучевич каза в интервю за АФП, че Белград е готов да направи „компромиси“.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО