Михаил Кръстев: Борисов се страхува да състави кабинет

29 юни 2024 17:04  |  България
Михаил Кръстев: Борисов се страхува да състави кабинет

Няма голяма надежда за съставяне на кабинет на този етап. Това е и причината Борисов да се обръща по-скоро към своите избиратели, отколкото към противниковите или евентуално партньорски партии. Това заяви анализаторът и икономист Михаил Кръстев в ефира на БНР.

„Сигналите, които се изпращат от ГЕРБ, не са положителни, по-скоро се опитват да покажат на българското общество, че са направили всичко възможно, но този път няма да отстъпят и освен с първия мандат, друг възможен кабинет няма да има“, смята той.

Самият факт че Борисов няма да отиде сам за мандата, означава, че ГЕРБ няма самочувствие да състави самостоятелен кабинет, подчерта анализаторът.

„Ние пробвахме два компромисни кабинета, които бяха скандални по същество конструирани и съответно се разпаднаха в първия момент, в който интересите на участниците в тях си противоречат. За да има стабилно управление, трябва да има победител. Никой тук не се чувства като победител“, добави Кръстев.

Борисов се страхува да състави кабинет, смята още Михаил Кръстев.

„Дали се страхува от Пеевски или от това, че заедно с Пеевски ще настрои голяма част от обществото срещу себе си, но очевидно се страхува. Страхува се, въпреки че резултатът на ГЕРБ предполага поне опит за формиране на стабилно мнозинство“, каза още той.

Над 70% от българските граждани отказват да участват в изборния процес. Това не са хора, които не се интересуват от политика. Те ежедневно следят политическия живот в България и отказват да участват в така наредената в момента постановка. Тези 70% в момента са на резервната скамейка и макар да влязат, това е причината активните политици в парламентарния живот да внимават много, защото спасител може да се появи. Независимо дали президентът реши да прави партия или някой друг политик или пък ще излезе от гражданското общество. Ние не сме държавата с най-апатичното-политическо настроение, при положение, че всеки има мнение за политическия живот в България. Не сме апатични, по-скоро сме омерзени, посочи Кръстев.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО