Пхенян: Изстреляхме още една ракета! Сеул: Това е поредната измама

27 юни 2024 20:19  |  Света
Пхенян: Изстреляхме още една ракета! Сеул: Това е поредната измама

Северна Корея обяви, че е извършила успешно изпитание на ракета, способна да носи няколко бойни глави, съобщиха днес държавни медии, но тези твърдения бяха отхвърлени от Южна Корея като измамни и преувеличени, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Севернокорейската официална новинарска агенция KЦТА съобщи за успешно изпитание на „нова важна технология“.

Говорител на южнокорейския Обединен комитет на началник-щабовете обаче каза пред журналисти в Сеул, че тестовата ракета, изстреляна от Северна Корея вчера, се е взривила в ранната фаза на полета.

Дълбоко изолираната Северна Корея, управлявана от Ким Чен-ун, е обект на международни санкции заради ядрените си оръжия и ракетната си програма.

Последното ракетно изпитание е било засечено от южнокорейските военни. Те заявиха, че първоначално неидентифицираната ракета е прелетяла около 250 км на изток към открито море, преди да се взриви.

В севернокорейския информации се посочва, че при изпитанието е използван двигателят на първата степен на балистична ракета със среден обсег на действие с твърдо гориво. Няколко подвижни бойни глави са били отделени и „правилно насочени към трите координирани цели“, пише KЦТА.

Тестът е имал за цел да осигури т.нар. способност MIRV (Multiple Independently-targetable Reentry Vehicles/ множество независимо насочващи се летателни средства,) което означава, че ракетата може да бъде оборудвана с множество бойни глави, които могат да бъдат насочени към различни цели.

Малко държави притежават такива ракети, включително ядрените сили САЩ, Китай, Русия, Великобритания и Франция. Индия твърди, че през март е тествала междуконтинентална ракета с технология MIRV.

Въпреки санкциите Северна Корея от години напредва в разработването на ракети, особено на такива с ядрен заряд.

По искане на няколко държави – сред които САЩ, Великобритания, Франция, Япония и Южна Корея – Северна Корея ще бъде тема на обсъждане и в Съвета за сигурност на ООН утре. Няколко дипломати заявиха пред ДПА, че въпросът ще бъде съсредоточен върху износа на оръжия за Русия.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО